Lufthansa_A380_B747-8

Lufthansa, Premium Economy Sınıfı mı Sunacak?

Lufthansa_b747-8_seat mapFilosunda yer alan 300 civarında uçağıyla Lufthansa, dünyanın en önde gelen havayolu şirketlerinden bir tanesi konumunda bulunuyor.

Lufthansa filosunun yaklaşık üçte biri, geniş gövdeli uçaklardan oluşuyor.

Şirketin geniş gövde filosunda Airbus’ın A330, A340 ve A380; Boeing’in ise 747-400 ve 747-8 tipi uçakları hizmet veriyor.

Ve uçakların tamamında, kabin sınıfları üçe ayrılıyor:

First, Business ve Economy.

First Class bölümü, filo genelinde sekiz koltukla sabitlenmiş durumda.

Bu sayede, herhangi bir sebeple son anda bir uçak tipi değişikliğine gidilse de, First Class’ın çok özel yolcuları bu durumdan hiç etkilenmiyor.

Lufthansa’nın geniş gövde filosundaki Business Class bölümünün kapasitesi ise uçağın büyüklüğüne ve hizmet vereceği pazarın niteliğine göre farklılık gösterebiliyor.

Filoda, sadece 36 Business Class koltuğunun bulunduğu Airbus A340’ler de var, 98 Business koltuklu A380’ler de.

Lufthansa’nın en yeni üyeleri olan Boeing 747-8’lerin Business Class kapasitesi 92 koltuk.

Lufthansa_yeni_business class-2013Lufthansa, Premium Economy Sınıfı mı Sunacak?

Havayolu sektöründe genel olarak Lufthansa’nın, rakiplerine nispeten daha fazla Business Class yolcusu taşıdığı bilinen bir olgudur.

Bununla birlikte, çok fazla kişinin farkında olmadığı bir durum vardır ki, o da, geçtiğimiz yıla kadar Lufthansa’nın geniş gövdeli filosundaki uçakların Business’larında 180 derece yatabilen (Lie-flat) koltuk bulunmadığı gerçeğidir.

Geçtiğimiz yılın ortasında Lufthansa filosuna katılan ve ilk uçuşunu 1 Haziran 2012 tarihinde Frankfurt-Washington arasında gerçekleştiren Boeing 747-8, şirketin tamamen yatabilen Business Class koltuklarına sahip ilk uçağı olmuştu.

Buna paralel olarak başlatılan ve yaklaşık 3 milyar Euro gibi devasa bir maliyete ulaşacağı tahmin edilen kabin yenileme projesi kapsamında, Lufthansa’nın tüm geniş gövde uçaklarının iç tasarımları, Boeing 747-8 tarzına getirilecek.

Yüzden fazla geniş gövdeli uçağı kapsayan retrofit çalışmasının dört yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Bu büyük yenileme çalışması devam ederken gündeme gelen bir başka konu, bir çok havayolu şirketi tarafından uzun yıllardır sunulan Premium Economy sınıfına Lufthansa’nın ne şekilde yaklaşacağı oldu.

Air France gibi, British Airways gibi, Lufthansa’nın ezeli rakibi olan havayolu şirketleri çok uzun zamandır yolcularına Premium Economy sınıfı imkânı sunuyor.

Son gelen haberlere göre, geçtiğimiz Aralık ayı içerisinde Lufthansa yönetim kurulu, Premium Economy sınıfı oluşturulması fikrini onaylamış bulunuyor.

Ancak bu yeni sınıfın devreye girmesi için, halen devam etmekte olan Business Class yenileme çalışmasının bitmesi beklenecek.

Böylece, yeni bir Premium Economy sınıfının, eski durumdaki Business Class’ı ticarî açıdan yıpratmasının da önüne geçilmiş olacak.

Lufthansa için son derece büyük bir yenilik anlamına gelen yeni kabin sınıfının, hizmete en erken 2014 yılında verilmesi öngörülüyor.