ANA_Boeing_787_we_fly_first_787

ANA, Emirates’e Rakip Olabilir mi?

ANA_Boeing_787_we_fly_first_787All Nippon Airways (ANA), Emirates’e rakip olabilir mi?

Ticarî havayolu sektörünü çok yakından takip etmeyenler için bile son derece absürd gelebilecek bu sorunun bir mânâsı olabilir mi gerçekten?

Japonya’da başlıca Narita International Airport (Tokyo), Haneda International Airport (Tokyo), Osaka International Airport ve Kansai International Airport (Osaka) merkezli olarak faaliyet gösteren ANA, yılda yaklaşık 40 milyon iç hat ve 6 milyon dış hat yolcusu taşıyor.

Dış hat operasyonunda nispeten zayıf denilebilecek bir havayolu şirketi, tüm odaklanması dış hat ve özellikle de transit yolcu segmenti üzerine olan Emirates’in karşısına nasıl çıkabilir?

Cevap.

Hindistan – Amerika uçuşlarında.

Evet, ANA, Hindistan gibi, Emirates’in yanı sıra Etihad’ın da çok kuvvetli olduğu bir pazarda, coğrafî konum avantajını kullanarak, bu şirketlerle rekabete girişiyor.

Bilindiği üzere, kendi havayolu şirketleri istenen düzeye bir türlü ulaşamayan Hindistan’ın uluslararası hava bağlantısı, büyük oranda yabancı havayolu şirketleri tarafından sağlanıyor.

Bu fırsatı değerlendirmek isteyen ANA da, Hindistan’da hem yeni noktaları uçuş ağına katmayı, hem de Mumbai gibi günde bir sefer düzenlediği noktalarda ciddi bir kapasite artışına gitmeyi hedefliyor.

Amerika kıtasının özellikle batı kıyıları için Japon taşıyıcıların Körfez’deki şirketlere nispeten 1.000 km civarında bir mesafe avantajı oluyor.

Küçük bir hesap yapmak gerekirse; Delhi – Los Angeles arasının bir aktarmalı uçuşla geçildiğini düşünelim.

1- Delhi – Tokyo – Los Angeles

DEL-NRT: 5.920 km

NRT-LAX: 8.773 km

Toplam: 14.693 km

2- Delhi – Dubai – Los Angeles

DEL-DXB: 2.188 km

DXB-LAX: 13.420 km

Toplam: 15.608 km

Tabii burada gözden kaçırılmaması gereken en önemli husus, Amerika’nın batı kıyılarına sefer yapan ve özellikle Güneydoğu Asya pazarından pay kapmak isteyen Cathay Pacific, Singapore Airlines, JAL, Thai Airways, Malaysia Airlines gibi önemli bir çok şirket bulunuyor.

Bu açıdan bakıldığında, söz konusu bölgede ANA’nın en önemli rakiplerinin, Körfez’deki havayolu şirketlerinden çok bu şirketler olduğu ortaya çıkıyor.


Posted

in