THY’nin Sadakat Programı Miles & Smiles Ne Zaman Başladı?

Türk Hava Yolları’nın (THY) sık uçan yolcu programı, bir başka deyişle sadakat programı olan Miles & Smiles’ın ilk kez ne zaman ve hangi isimle başladığını biliyor musunuz?

Şimdi gelin, THY tarihine kısa bir yolculuk yaparak, Miles & Smiles’ın köklerini araştıralım.

İşte Miles & Smiles’ın şeceresi:

1 Temmuz 1989: THY sık uçan yolcu programı, Frequent Flyer adı altında başlatıldı.

1 Temmuz 1991: Programın puan kazanma temeli, uçuş sayısı yerine, uçulan mil miktarı olacak şekilde yenilendi.

15 Ağustos 1991: Company Club adı altında, şirketlere yönelik özel yolcu programı başlatıldı. Yıl sonuna kadar 200’e yakın şirket bu programa üye oldu.

7 Ocak 1993: Programın adı, Frequent Flyer Mileage Club olarak değiştirildi. Kırmızı, Bronz, Gümüş ve Altın olmak üzere dörtlü üye segmentasyonu yapısına sahip olan programın o tarihlerdeki üye sayısı 8.000 civarındaydı.

1 Nisan 1993: Bireysel Mileage Club’ın yanı sıra Courtesy Card uygulaması başlatıldı. Bu çok özel uygulama ile, Türkiye’nin önde gelen iş adamları, sanatçıları, üst düzey şirket yetkilileri gibi ayrıcalıklı kişiler ile THY arasında sıkı bir bağ kurulması hedeflenmişti.

 

21 Nisan 1994: Company Club programının adı, Corporate Club olarak değiştirildi.

1 Nisan 1996: Corporate Club programında ikili segmentasyona gidildi. Giriş seviyesi Corporate Blue olarak adlandırılırken, toplam puanı 100’ü geçen şirketler Corporate Plus segmentinde yer alıyordu.

1 Kasım 1998: THY’nin Qualiflyer adlı havayolu ittifakına üye olmasının ardından, Mileage Club, Courtesy Card ve Corporate Club uygulamaları kaldırıldı. Bunun yerine söz konusu ittifakın ortak programı Qualiflyer’a geçiş yapıldı.

29 Ekim 2000: THY, Qualifyer ittifakından ayrılmasını takiben, Miles & Miles adı ile yeniden kendi sık uçan yolcu özel programını başlattı. Programda, Classic ve Elite olmak üzere ikili üye segmentasyonu uygulanıyordu. Program dahilinde bir banka (Garanti Bankası) ile ilk kez işbirliğine gidilerek, Shop & Miles markalı kredi kartı çıkarıldı.

15 Şubat 2006: Programın adı Miles & Smiles olarak değiştirildi ve Classic, Classic Plus, Elite ve Elite Plus olmak üzere yeniden dörtlü üye segmentasyonuna geçildi.

1 Mayıs 2012: Programın ana ortağı Garanti Bankası’nın kredi kartı olan Shop & Miles’ın adı, Miles & Smiles olarak değiştirildi. Buna paralel olarak, üyelerin mil kazanma algoritmasında köklü bir yenilemeye gidildi.

Havayolu Sektöründe Sadakat Programları

Bilindiği üzere havayolu şirketleri, sadakat programlarının mucidi sayılıyor.

Texas International Airlines‘ın küçük çaptaki denemesi bir kenara bırakılacak olunursa, American Airlines‘ın 1 Mayıs 1981 tarihinde başlattığı AAdvantage programı, bu alandaki ilk ciddi girişim kabul ediliyor.

Onu hemen bir hafta sonra, Mileage Plus ile United Airlines takip etmişti.

Günümüzde AAdvantage üye sayısı 70 milyon civarında bulunuyor.

MileagePlus üye sayısı ise biraz daha karmaşık bir durumda.

Zira United’ın Continental’i satın almasının ardından bu iki şirketin sadakat programları birleştirilmişti.

31 Aralık 2010 tarihi itibarıyla United’ın Mileage Plus ve Continental’in OnePass programlarının üye sayıları sırasıyla 58 milyon ve 41 milyon mertebesindeydi.


Posted

in

,