Kayak ekran

Priceline.com, Kayak’ı Satın Aldı

Kayak ekranOnline seyahat sektörünün öncülerinden Priceline.com, seyahat arama motoru Kayak‘ı satın aldı.

8 Kasım 2012 tarihinde duyurulan bu önemli satın alma işleminin bedeli 1,8 milyar USD olarak belirlendi.

Bu haberle birlikte Kayak hisseleri %25’e varan oranda değer kazanıp, anlaşmada sözü edilen 40 USD seviyesine yükselirken, Priceline’ın hisse performansı pek de istendiği gibi olmadı.

Google’ın ITA’i satın almasıyla birlikte hareketlenen online seyahat sektörü, Priceline’dan gelen Kayak hamlesiyle böylece dikkatleri yeniden üzerine çekmiş oldu.

2004 yılında sektörün tecrübeli isimlerinin bir araya gelişiyle kurulan Kayak, 2005 yılı Ocak ayında resmen yayına başlamıştı.

O dönemde yaklaşık 229 milyon USD risk sermayesi toplamayı başaran şirket, günümüzde 100 milyon/ay mertebesinde bir arama hacmine sahip bir dev haline gelmiş durumda.

Priceline’dan yapılan açıklamaya göre, Kayak, faaliyetlerine ayrı bir şirket olarak devam edecek.

Bu işbirliği Kayak’a, uluslararası pazarda genişleme ve otel işinde derinleşme noktalarında fayda sağlayacak.

Önceki yıllarda Agoda.com, Booking.com, TravelJigsaw ve Active Hotels’i satın almış olan Priceline, Kayak’ı da bünyesine katarak sektördeki duruşunu daha da sağlamlaştırmayı hedefliyor.

Dünya genelinde 235.000’i aşkın üye işyeri ile online otel rezervasyonu işinde pazar lideri olan Priceline, sektörde dört farklı marka ile yer alıyor:

Booking.com, priceline.com, Agoda.com ve Rentalcars.com

Özellikle, Havayolu 101 olarak yurt dışı seyahatlerimizde bizim de sık sık kullandığımız Booking.com, 41 farklı dilde 210.000’den fazla üye otel ile bu alanda ayrı bir yere sahip.

Neticede; 8-10 yıl öncesine kadar adeta bir hayalmiş gibi görünen ve “sanal” olarak nitelendirilen online seyahat sektörü artık kendi ayakları üzerinde son derece sağlam bir şekilde durabilen hale dönüştü.

Yüksek ihtimalle, önümüzdeki bir yıl içerisinde benzer şirket satın alma ve birleşmelerine şahit olmaya devam edeceğiz.