Gatwick, İkinci Pistine Ne Zaman Kavuşacak?

Gatwick in 2030 - two runways land use planGatwick Havalimanı, 2011 yılında misafir ettiği 33.7 milyon yolcu ile dünyanın 36, Avrupa‘nın ise 10. büyük meydanı olmuştu.

Heathrow’un ardından İngiltere’nin ikinci büyük havalimanı olan Gatwick’in, 90 kadar ülkede 200 civarında noktayla bağlantısı bulunuyor.

Londra’nın 45 Km kadar güneyinde bulunan havalimanı, uçulan nokta sayısı bakımından ise ülkenin en yoğun meydanı konumunda.

Gatwick’i şahsına münhasır kılan en önemli özelliği ise, tek pist ile hizmet veren havalimanları arasında dünyada ilk sırada yer alıyor oluşu.

Hayır, yanlış okumadınız.

Gatwick Havalimanı, sahip olduğu tek bir pist ile yılda yaklaşık 34 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor.

Ve yıllar önce yapılmış yerel bir anlaşmaya göre, 2019 yılına kadar Gatwick’e ikinci bir pistin inşa edilme imkânı bulunmuyor.

Bununla birlikte, Londra’nın artık bir darboğaz halini almaya başlayan havalimanı kapasitesi ihtiyacı, 2019 yılını beklemeden harekete geçilmesini bir mecburiyet haline getiriyor.

Hatırlanacağı üzere halen iki pist ile faaliyetlerini sürdüren Heathrow’a yapılmak istenen üçüncü pist hakkındaki tartışmalar devam ediyor.

Benzer bir durum Gatwick için de geçerli.

Gatwick’e inşa edilmesi muhtemel yeni bir pist hakkındaki çevre, ekonomi ve ulaşımla ilgili fizibilite çalışmaları sürüyor.

Özellikle havalimanına yakın yerlerde yaşayan halkın, gürültü ve hava kalitesindeki değişim açısından ne kadar etkileneceği, hazırlanan raporda önemli yer tutacak.

Bu noktada Heathrow ile Gatwick arasında enteresan bir rekabet durumu ortaya çıkıyor.

Zira Gatwick’e yeni bir pist yapılmasını savunanlar, bu noktada artacak hava trafiğinin çevresel etkisinin Heathrow’a nispeten çok daha hafif, sağlanacak ilave yolcu kapasitesinin ise çok daha fazla olacağını iddia ediyor.

Eğer yetkililer ikinci bir pist inşa edilmesine ikna olurlarsa, günümüz itibarıyla daha ziyade tatil amaçlı ve noktadan-noktaya hava trafiğine hizmet veren Gatwick, bir uluslararası hub olma yönünde son derece stratejik bir adım atmış olacak.

Bakalım önümüzdeki yıllar ne getirecek; Heathrow mu büyüyecek, Gatwick mi?

Yoksa, ikisi birden mi?


Posted

in