oneworld invites Qatar Airways on board

Qatar Airways – oneworld İşbirliği Ne Getirecek?

oneworld invites Qatar Airways on boardQatar Airways CEO’su Akbar al-Baker, Eylül ayının son günü yaptığı bir açıklamada, şirketinin oneworld adlı havayolu ittifakına üye olacağı yönündeki haberleri bir dedikodu olarak nitelendirmiş ve böyle bir durumun olmadığını belirtmişti.

Ancak bu açıklamanın üzerinden on gün bile geçmeden, Qatar Airways’in oneworld’e katılma kararı kamuoyuna resmen duyuruldu.

Körfez’deki üç önemli oyuncu; Etihad, Emirates ve Qatar Airways’in, geçtiğimiz bir kaç yıl içerisinde organik ve inorganik büyüme yönünde attığı adımlar tüm sektör tarafından yakından takip ediliyor.

Hatırlanacağı üzere Qatar Airways 2011 yılı Mayıs ayında Lüksemburg merkezli kargo şirketi Cargolux’ün %35 oranındaki hissesini satın almış; sonrasında ise gözünü Avrupa’daki muhtemel fırsatlara çevirmişti.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Hindistan hükûmetinin Eylül ayında aldığı bir kararla, yabancı havayolu şirketlerinin, Hindu şirketlerden %49′a kadar hisse sahibi olabilmesinin önünü açmasının ardından, Qatar Airways’in öncelikle buraya yöneleceğini tahmin ediyorduk.

Fakat bu muhtemel stratejik hamlenin öncesinde, Qatar Airways + oneworld işbirliği sektör gündemine damgasını vurdu.

New York’ta düzenlenen bir basın toplantısıyla dünyaya duyurulan yeni üyelik kararı, medyadan da büyük ilgi gördü.

Qatar Airways & oneworld Isbirligi Ne Getirecek?

Bu gelişmeyle birlikte Qatar Airways, üç büyük havayolu ittifakından birisine üye olacak Körfez merkezli ilk büyük oyuncu ünvanını alacak.

Üyelik sürecinin bir – bir buçuk sene içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Filosunda 111 uçak bulunan ve geçtiğimiz yıl 15 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Qatar Airways’in katılımıyla birlikte oneworld, küresel uçuş ağı kapsamındaki büyük bir boşluğu doldurarak, Star Alliance ve Skyteam’in bir adım önüne geçmiş olacak.

Bu önemli işbirliği hakkındaki en dikkat çekici yorum Al Baker’den geldi.

Al Baker, “oneworld ile birlikte Star Alliance ve Skyteam’in de, Körfez’deki havayolu şirketlerini sektörün firavunları olarak değerlendirmek yerine bu şirketlerle işbirliği yapmasının daha doğru” olduğunu belirtti.

Tabii bu durumda akıllara, geçtiğimiz yıl oneworld’e üye olan airberlin’in durumu geliyor.

airberlin’in büyük ortağı konumundaki Etihad Airways aynı zamanda Emirates ile birlikte Qatar Airways’in Körfez’deki rakiplerinden bir tanesi.

Öte yandan Emirates ile son derece stratejik bir işbirliği sürecine giren Avustralya’lı Qantas da oneworld’ün bir diğer önemli üyesi.

Etihad, airberlin ve Skyteam’in lider şirketlerinden Air France arasında yapılacağı duyurulan codeshare anlaşmasını da hesaba kattığımızda, ittifaklar açısından sektör toz duman içerisinde yorumu dahi yapılabilir.

Havayolu 101 olarak havayolu ittifakları hakkındaki görüşümüzü yineliyoruz.

Kökü, 1944 Şikago Konvansiyonu’na dayanan milliyet temelli mülkiyet sorunu’nun 2020 yılına kadar büyük oranda aşılacağını ve sınır ötesi şirket satın alma ve birleşmelerine yol verileceğini tahmin ediyoruz.

Örnek vermek gerekirse; tahminimizin gerçekleşmesi halinde, mesela, bugün bünyesinde British Airways ve Iberia’nın bulunduğu IAG, American Airlines ve Qatar Airways’in de katılımıyla tam bir dünya devi haline dönüşebilir.