Iberia_La_roja

IAG, Iberia’yı Yeniden Yapılandırıyor

Iberia_La_rojaInternational Airlines Group (IAG), zarar etmekte olan Iberia’yı yeniden yapılandırarak daha verimli ve kârlı bir işletme yapısına kavuşturmayı hedefliyor.

British Airways (BA) ve Iberia’nın bir araya gelişiyle Ocak 2011’de kurulan IAG, geçtiğimiz aylarda BA tarafından satın alınan bmi’yı da bünyesine katmıştı.

IAG, bu yılın ilk yarısına ait mâlî sonuçlarını 3 Ağustos’ta açıklamıştı.

2011 yılının Ocak-Haziran döneminde 88 milyon Euro faaliyet kârı elde eden grup, bu yılın aynı dönemini 253 milyon Euro zararla kapattı.

BA, 13 milyon Euro kâr ederken, Iberia’nın 263 milyon Euro mertebesindeki faaliyet zararı, bu kötü neticeyi getirdi.

Net rakama bakıldığında ise, 2011 yılındaki vergi öncesi 39 milyon Euro kâra karşı, 2012 yılında 390 milyon Euro zarar görülüyor.

Hem de yolcu başına düşen birim gelirdeki %8.9 artışa rağmen. Aynı dönemdeki kapasite artışı da %2.6 seviyesinde gerçekleşmiş.

Bu sonuçlara göre mâlî performansın zayıf kanadı hiç kuşkusuz maliyetler.

Grubun altı aylık akaryakıt gideri %25 artışla 3 milyar Euro’ya ulaşmış.

Iberia’da Yeniden Yapilanma

Iberia’da bir türlü istediği ritmi yakalayamayan IAG yönetimi, geniş çaplı bir yeniden yapılanma çalışmasına start verdi.

IAG CEO’su Wili Walsh yaptığı açıklamada, Iberia’daki problemin derin ve yapısal olduğunu belirterek, ekonomik ortamın kalıcı ve yapısal bir değişikliği mecbur kıldığını dile getirdi.

İçerisinde işten personel çıkarma ve Iberia’nın uçuş ağının yeniden şekillendirilmesi gibi tedbirlerin de bulunduğu yeniden yapılanma planının bu ayın sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Plan hayata geçirildiğinde, Iberia’nın tüm iş birimleri bundan etkileniyor olacak.

Bu sayede bir yandan yüksek seyretmeye devam eden akaryakıt fiyatları, pahalı işgücü ve havalimanı maliyetlerine çare aranırken, diğer taraftan da düşük maliyetli taşıyıcıların yıldırıcı rekabetiyle mücadele edilmesinin önü açılacak.

Iberia’nın içerisine sürüklendiği ve bir türlü kurtulamadığı bu durumda, İspanya’nın yaşamakta olduğu ekonomik krizin de etkisi bulunuyor.

Bu kış, Iberia için çok zorlu geçecek…