US_airline_infografik_2012

Havayolu Sektöründe ABD İç Hat Pazarı

US_airline_infografik_2012Online mecranın kullanımının artmasına paralel olarak, insanlar bir çok şeyi basılı dokumanlar yerine elektronik cihazların ekranlarından ve dijital formatta okumaya başladı.

Bir çok bilgiyi derli toplu ve insanların ilgisini çekecek, özet bir şekilde sunmak bir hayli önemli hale geldi.

Bu işin çözümü, infografik adı verilen sunum formatında gizli.

İşte Nerd Wallet tarafından hazırlanan başarılı bir infografik çalışması.

ABD iç hat havayolu pazarı, yolculardan tahsil edilen ilave ücretler açısından ele alınmış.

Bu yapılırken, küresel mâlî krizden bir önceki yıl olan 2007 ile 2011 mukayese edilmiş.

Aradan geçen dört senede ABD’li havayolu şirketleri tarafından taşınan yolcu sayısı %5, yapılan toplam uçuş sayısı %11 ve toplam kâr miktarı %24 azalmış.

Öte yanda, belki de biraz da bu kötü gidişi dengelemek amacıyla, ABD’li şirketlerin, yolculardan tahsil ettikleri ilave gelirleri artırmaya odaklandığı görülüyor.

Aynı dönem içerisinde yolcu bagaj gelirleri altı katından fazla bir rakama ulaşırken, bilet iptal ve değişiklik gelirleri de %160 oranında artış kaydetmiş.

Durum böyle olunca, ABD’li şirketlerin toplamda azalan kârları, iç hat pazarında %49 artmış.

Zaten infografikte de açıkça görüldüğü üzere, şirketlerin 2011 yılında elde ettiği toplam kârın %90’ı iç hatlardan gelmiş.

Nerd Wallet’ın çalışmasının diğer bölümünde ise, havayolu şirketlerinin talep ettiği ilave ücretler bir çok farklı kritere göre en düşük ve en yüksek şeklinde tasnif edilmiş.

Bagaj sayısı, rezervasyon yaptırma şekli, uçak içerisinde evcil hayvan taşınması, bilet değişikliği, yeme-içme, spor gereçleri gibi farklı kriterlere göre hangi havayolu şirketinin en düşük, hangisinin en fazla ücret aldığı görülüyor.

Bu araştırmada dikkati en fazla çeken nokta, düşük maliyetli taşıyıcı iş modelinin en kadim uygulayıcısı konumundaki Southwest’in, yolculara karşı en insaflı davranan havayolu şirketi olması.

İlave bagaj, telefonla rezervasyon, bilet değişikliği gibi konularda Southwest en masrafsız taşıyıcı durumunda.

ABD iç hat pazarını özellikle yolcu bagajları açısından sarmış olan ilave ücret fenomeni, önümüzdeki yıllarda bakalım dünyanın diğer bölgelerini ne kadar etkileyecek?


Posted

in