Male_airport

Maldivler Yeniden Doğuyor

Ibrahim Nasir Uluslararası Havalimanı (IATA: MLE, ICAO: VRMM), ya da daha bilinen adıyla Male Havalimanı, Maldivler‘in dış dünya ile hava bağlantısını sağlayan en önemli noktadır.

Hulhule Adası üzerinde bulunur.

Maldivler’in bir diğer uluslararası çıkış kapısı ise, takım adanın en güney bölgesinde yer alan Gan Havalimanı‘dır (IATA: GAN, ICAO: VRMG).

Male_airport
Male Velana Havalimanı

Male Havalimanı ilk olarak 12 Nisan 1966 tarihinde hizmete girmiştir.

25 Kasım 2010 tarihinden bu yana, Hindistanlı inşaat firması GMR Group tarafından işletilmektedir.

GMR Group bunun yanı sıra, Yeni Delhi’deki Indira Gandhi Havalimanı, Haydarabad’taki Rajiv Gandhi Havalimanı ve İstanbul’daki Sabiha Gökçen Havalimanı‘nın da yönetimini üstlenmiştir.

Deniz seviyesinden sadece iki metre yükseklikte bulunan Male Havalimanı, yılda 2 milyon civarında yolcuyu misafir etmektedir.

Male Havalimanı Yeniden Doguyor

Aralarında Aeroflot, British Airways, China Eastern Airlines, China Southern Airlines, Emirates, Etihad Airways, Malaysia Airlines, Qatar Airways, Singapore Airlines gibi bir çok önemli oyuncunun bulunduğu 30 civarında havayolu şirketi, bu gözde tatil pazarından pay almanın hesabını yapıyor.

Son olarak, Türk Hava Yolları (THY), Kasım ayından itibaren İstanbul ile Male arasında doğrudan seferlere başlayacağını açıklamıştı.

Tatilini Maldivler’de geçirmeye gelenleri karşılayan ilk nokta konumundaki havalimanı terminalinin mevcut halinin beklentileri karşılamanın çok uzağında olduğu belirtiliyor.

GMR Group bu amaçla, 500 milyon USD’lik bir yatırım planını devreye soktu.

Bu planda yeni bir terminal binası, yeni bir CIP salonu, daha geniş apron sahası, yeni akaryakıt depoları, taksi yolu olmadığından bir hayli önemli olan pist sonu dönüş bölümünün genişletilmesi, mümkün olursa bir taksi yolu, yeni denizyolu bağlantısı gibi bir çok unsur yer alıyor.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Silver standardına göre inşa edilecek yeni terminalde güneş enerjisi, dalga enerjisi, derin deniz soğutma sistemi gibi uygulamalardan da faydalanılacak.

Male Havalimanı’nın adeta yeniden doğmasını sağlayacak bu projenin 2014 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Sonuçta bir yandan yolcu konforunun artırılması sağlanırken, diğer yandan da havalimanı kapasitesi yükseltilerek, Maldivler ekonomisinin vazgeçilmez ögesi durumundaki turizm sektörünün önü açılmış olacak.

Proje Hakkındaki Yolsuzluk Iddiası

Maldivler’de geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan darbenin ardından, önceki iktidar döneminde gerçekleştirilen ihaleler mercek altına alınmıştı.

Tabii olarak GMR Group tarafından üstlenilen havalimanı yenileme projesi de yakın takipteydi.

Ve daha bir kaç gün önce patlak veren kriz sonucunda, yeni terminal binası inşaatı şu an için durdurulmuş durumda.

Yolsuzlukla mücadele komisyonunun terminal ihalesi hakkında vereceği kararın ardından, Male Havalimanı’nın kaderi belli olacak.

Karar her ne yönde olursa olsun, umarız projenin devreye giriş tarihinde vahim bir gecikme yaşanmaz.

Ve işte, THY’ye ait bir Airbus A330’un penceresinden, Male Velana Havalimanı’na gerçekleştirilen bir inişin görüntüsü.


Posted

in