Emirates_web_havayolu_june_2012

Havayolu Şirketleri Web Siteleri

Emirates_web_havayolu_june_20121990’ların başına kadar büyük oranda akademik ve askerî çevreler tarafından kullanılan internet, ticarî kullanıma açılmasıyla birlikte insanlık tarihinin en önemli icatlarından bir tanesi olarak tüm dünyanın hayat ve iş yapış tarzını değiştirdi.

Bilhassa düşük maliyetli taşıyıcı iş modelini benimseyen havayolu şirketlerinin adeta kaldıracı haline gelen internet, bu açıdan bakıldığından havayolu sektörünü de derinden etkiledi; etkilemeye de devam ediyor.

Havayolu şirketlerinin yolcularıyla hem online ticaret hem de bilgi aktarımı açısından tam manasıyla bir “doğrudan temas noktası” haline gelen web sitelerinin tasarımları bu sebeple büyük önem taşıyor.

Ana sayfa tasarımları, ilk izlenim ve iletişim; online işlem sayfalarının ne şekilde dizayn edildiği ise kullanım kolaylığı ve ticarî başarı yönünden öne çıkıyor.

Havayolu 101 Ar-Ge Departmanı, dünyanın önde gelen bazı havayolu şirketlerinin web sitelerinin ana sayfalarını inceledi.

Özellikle son bir sene içerisinde yenilenen ve sektöre farklılık katan tasarımlar tercih edildi.

Bu yüzden mesela American Airlines ve United Airlines’ın web siteleri bu çalışmada yer almazken, Finnair gibi nispeten çok daha küçük hacimli bir havayolu şirketi bu sunuma dahil edildi.

Çalışmada 23 farklı havayolu şirketi bulunuyor:

Air New Zealand, Azul, British Airways, Delta, easyJet, Emirates, Finnair, jetBlue, Jetstar, Lufthansa, Malaysia Airlines, Pegasus, Qatar Airways, Ryanair, Singapore Airlines, Southwest, Swiss, TAM, Thai Airways, Türk Hava Yolları, Virgin America, Virgin Atlantic ve Virgin Australia.

Öne Çıkan Özellikler

Yapılan incelemede öne çıkan en önemli trend, bazı istisnaları olmakla birlikte, ana sayfalarda sadeliğin tercih edilmesi oldu.

Delta, Qatar Airways, Finnair, Virgin Atlantic ve Virgin Australia, bu açıdan dikkat çeken web sitelerine sahip.

Önümüzdeki Londra Olimpiyatları’na hazırlanan İngiliz devi British Airways’in web sitesi de yine farklı ve sade dizaynıyla beğeni topluyor.

Bir başka dikkat çekici tercih; Air New Zealand, British Airways, Delta, Emirates ve TAM’ın web sitelerinin ortak noktası.

Bu şirketler, ana sayfanın arka planını kaliteli fotoğraflardan oluşturup, sitedeki butonları yine mümkün mertebe sade bir biçimde bu arka planın üzerine oturtuyor.

Delta ve Emirates, tasarım tercihini bu yönde kullananların arasında bariz bir biçimde sivriliyor.

Havayolu şirketlerinin web siteleriyle ilgili değineceğimiz son özellik, online işlem kutularının sayfanın neresinde yer aldığı olacak.

Geçmişte yapılan araştırmalar, kişilerin bir web sitesine girdiğinde ilk anda sayfanın sol üst bölümüne baktığını ortaya koymuştu.

Dolayısıyla uzun yıllar boyunca, online işlem kutuları sayfanın sol üst tarafında yer almıştı.

Son dönemde bu tercihin de değiştiği görülüyor.

Lufthansa, easyJet ve Malaysia Airlines kutuları sayfanın sağ tarafına yerleştirirken; Virgin Australia, Virgin Atlantic, Ryanair, jetBlue, Finnair gibi şirketler online işlem butonlarına sayfanın neredeyse tamamını kaplayacak şekilde merkezî bir biçimde yer veriyor.

Delta ve Emirates’in yolları burada da kesişiyor.

Bu iki şirketin ana sayfalarının çok büyük oranda “online işlem odaklı” bir biçimde tasarlandığı söylenebilir.

İşte dünyanın dört bir yanından 23 farklı havayolu şirketinin web siteleri:

 


Posted

in