Dubai Airshow 2011

Dubai Airshow 2011

Havayolu sektörünün üretici tarafındaki aktör sayısının nispeten az ve satılan ürünlerin bir hayli yüksek fiyatlı oluşu, bu niş pazarla ilgili olarak yapılan fuarların bir hayli kısıtlı sayıda kalmasına yol açıyor.

Satılan ürünlerin güncelleme periyodlarının bir hayli uzun süreli oluşu da cabası.

Yine benzer sebeplerle, bu fuarlar bienal şeklinde, yani iki senede bir düzenleniyor.

İngiltere’deki Farnborough, Fransa’daki Paris Air Show ve Almanya’daki Luft- und Raumfahrtausstellung (ILA) dünya çapındaki havacılık fuarlarından ilk akla gelenler.

Dubai Airshow 2011
Dubai Airshow 2011

Emirates markasıyla havayolu sektörüne renk ve heyecan katan Dubai Emirliği, düzenlemiş olduğu havacılık fuarı ile sektörün bu noktasında da var olduğunu ilan ediyor.

Bu sene 13 – 17 Kasım 2011 tarihleri arasında misafirlerini ağırlayacak Dubai Airshow, her geçen yıl büyüyen organizasyonuyla dikkat çekiyor.

Fuarı bu yıl 55.000 kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

1.000 civarında şirketin katıldığı fuarın ilki 1989 yılında yapılmıştı. O günden bu yana Dubai Airshow çok büyük aşama kaydetmiş durumda.

Bu yılki fuarda tam 104 farklı hava aracı sergileniyor.

Fuar sadece ticarî ziyaretçilere açık. Havacılığa meraklı halkın, fuarı ziyaret etmesi mümkün değil.

Dubai Airshow’u mukayese edebilmek açısından Farnborough fuarı hakkında bir kaç rakam verelim.

En sonuncusu 2010 yılında düzenlenen fuara 120.000 ticarî ziyaretçi katılmış. Fuarın halka açık olan son iki gününde ise 130.000’den fazla ziyaretçi adeta fuara akın etmiş.

Sergilenen hava aracı sayısı 152.

Bu bilgiler ışığında bakıldığında, Dubai Airshow’un aslında bir hayli iyi bir seviyede olduğu söylenebilir.

Önümüzdeki yıllarda dünyanın en önde gelen havacılık fuarı olarak Dubai’yi görürsek hiç şaşırmayalım.

Son olarak, havacılık fuarlarında adet olduğu üzere Dubai Airshow’un da sansasyonel bir uçak siparişi ile açıldığını hatırlatmakta fayda var.

Geçen yıl Farnborough Airshow’da 30 adet Boeing 777 siparişi veren Emirates, ev sahiplerinden bir tanesi olduğu Dubai Airshow’da geleneği sürdürdü ve tam 50 adetlik Boeing 777 siparişiyle rekor kırdı.

Sipariş, liste fiyatları üzerinden tam 18 milyar USD tutarında ve bu açıdan “tek seferde verilen en pahalı Boeing siparişi” ünvanını kazandı.


Posted

in