Qantas Grevi (Ekim 2011)

Qantas Grevi Mahkemede Bitti

Tüm havayolu sektörü üçüncü çeyrek performanslarına odaklanmışken, dünyanın uzak köşelerinden Avustralya’da mevsimin yaza dönüşü bir hayli sıcak oldu.

Ağustos ayından bu yana Qantas yönetimiyle çalışan sendikası arasındaki mücadele, geçtiğimiz hafta sonu mahkemeye taşındı.

Her şey, Qantas’ın 200 milyon AUD mertebesine yükselen dış hat zararına bir çözüm bulmak isteyen şirket yönetiminin yaptığı “yeniden yapılanma” ve “dış kaynak kullanımı” açıklaması ile başladı.

Söz konusu yeniden yapılanma projesi sonucunda 1.000 civarında personelin işini kaybedeceğinin gündeme gelmesi ile birlikte şirket içerisindeki sendikalara greve gitmeye başladı.

Qantas Grevi (Ekim 2011)
Qantas Grevi (Ekim 2011)

Uçuşlar tamamen durdurulmasa da bir çoğu iptal edilmeye veya tehirli bir biçimde gerçekleştirilmeye başlandı.

Qantas geçen hafta yaptığı bir açıklama ile, haftalık 15 milyon AUD (16 milyon USD) civarında zarar ettiğini duyurdu.

Bu adeta kamuoyuna yapılmış bir imdat çağrısı niteliğindeydi.

Anlaşılan şirket yönetimi açısından bıçak kemiğe dayanmış olacak ki geçtiğimiz Cumartesi günü Qantas’ın tüm uçuşları iptal edildi.

Buna ilave olarak şirket genelinde de lokavt ilan edilerek, sendikalar ile yönetim arasında aylardır süren çekişmede ipler koparıldı.

70.000 civarında yolcunun seyahat planları alt üst oldu.

Dünyanın farklı 22 havalimanındaki 108 Qantas tayyaresi öylece beklerken, artık millî bir mesele halini alan greve, ücret anlaşmazlıkları uzlaştırma mahkemesi müdahale etti.

Fair Work Australia” adlı kurum, Qantas yönetimini, sendikaları ve Avustralya Hükûmeti’ni dinledikten sonra kararını verdi ve Qantas grevini iptal etti.

Bunun ardından Qantas, bir günlük aranın ardından uçuşlarına yeniden başladı.

Mahkemenin kararına göre sendikalar acilen müzakere masasına dönerek görüşmelere başlamak zorunda. Ve taraflar 21 gün içerisinde bir anlaşmaya varmak zorundalar.

Aksi halde, Fair Work Australia’nın vereceği karara razı olmak durumunda kalacaklar.

Qantas personelini temsil eden tam on beş farklı sendika bulunuyor.

Bunlardan on ikisi ile anlaşma sağlanırken; bagaj taşıyıcıları, mühendisler ve pilotları temsil eden üç sendika ile bir türlü uzlaşma imkânı bulunamamıştı.

Şirket yönetiminin işi gerçekten zor olmalı! 🙂


Posted

in

Comments

One response to “Qantas Grevi Mahkemede Bitti”