Virgin Galactic Spaceport (17 Ekim 2011)

Virgin Galactic’in ‘Uzay Limanı’ Törenle Adandı

İngiliz iş adamı Sir Richard Branson’ın en çılgın projelerinden bir tanesi olan Virgin Galactic için ABD’nin New Mexico eyaletinde inşa edilen uzay limanının binası törenle adandı. (Bina, uzaya adandı)

Bina törenle adandı diyorum ama törenle ilgili olarak dağıtılan fotoğraflarda binanın iç mekânı ile ilgili herhangi bir görsele rastlayamadım.

Muhtemelen, geçen sene pisti tamamlanan uzay limanının bu yıl da binasının dış bölümleri tamamlandı.

İç bölümler henüz tam manasıyla faaliyete geçecek durumda olmayabilir.

Virgin Galactic Spaceport (17 Ekim 2011)
Virgin Galactic Spaceport (17 Ekim 2011)

Zaten acelesi de yok.

2007 yılında başlaması hedeflenen uzay yolculukları için daha 2 – 3 senelik bir sürenin geçeceği tahmin ediliyor. Evdeki hesap, çarşıya uymadı diyebiliriz.

Uzay yolculuğunda kullanılacak WhiteKnightTwo ve SpaceShipTwo araçlarının da bir gösteri uçuşu yaptığı törene, içlerinde bu seyahat için 200.000 USD’yi gözden çıkarmış olan 150 uzay yolcusunun da bulunduğu 800 kişi katıldı.

Uzay yolculuğu için depozito ödeyenlerin toplam sayısı ise 450 civarında.

Spaceport America” adı verilen tesis, 209 milyon USD’ye mâl oluyor.

11.000 m² büyüklüğünde bir alana sahip olan bina, çevre kalitesi açısından LEED Gold standardına sahip. Binanın ısıtılmasında ve soğutulmasında, jeotermal kaynaklardan faydalanılacak.

Bundan bir sene kadar önce, 10 Ekim 2010 tarihinde ilk test uçuşunu yapan Virgin Galactic ile gerçekleşecek seyahat 2,5 saat sürecek ve bunun beş dakikası yerçekimsiz ortamda olacak.