Havayolu İttifakları ile Dünya Turu

Havayolu ittifaklarının yolcu nezdindeki belki de en önemli avantajı, üye havayolu şirketleri arasında imzalanan codeshare anlaşmaları sayesinde oluşan geniş uçuş ağıdır.

İttifaka üye şirketlerinden birisinin satış kanalları üzerinden satın alınacak bir biletle, dünyanın bir çok noktasına kolayca seyahat etmek mümkün hale geliyor.

Air France-KLM ile Delta’nın başını çektiği Skyteam (14.000 günlük uçuş, 900 havalimanı ve 169 ülke), sunmuş olduğu yedi farklı seyahat pass’ı ile dikkat çekiyor.

“Skyteam ile Dünya Turu” şeklinde tercüme edilebilecek “Go Round the World” pass’ı sayesinde, dünya çapında nefis bir seyahat yapmak mümkün olabilir.

Seyahat edilmek istenen parkur, Skyteam’in “Round the World Planner” adlı online aracı ile seçilebiliyor. Ancak bugün itibarıyla bu sayfanın çalışmadığını ve yapım aşamasında olduğunu görmek doğrusu biraz hayal kırıklığı oldu.

Oysa Star Alliance’ın (21.000 günlük uçuş, 1.160 havalimanı ve 181 ülke) dünya turu online sistemine girdiğimizde, böylesi bir seyahat parkurunu kolayca seçebildik.

İstanbul’dan başlayan ve Dubai, Bangkok, Singapur, Los Angeles, New York ve Londra üzerinden yine İstanbul ile son bulan seyahat planımız için 8.500 TL (Economy Class) mertebesinde bir tahminî fiyata ulaştık.

Aynı parkuru bir diğer büyük havayolu ittifakı olan oneworld’de (9.300 günlük uçuş, 750 havalimanı ve 146 ülke) denediğimiz de ise 3.150 Euro’luk fiyatla karşılaştık. Bu fiyat bugünkü kurla 7.800 TL civarına denk geliyor.

Ancak oneworld ile Star Alliance arasındaki üye sayısı farkının gücünü ve etkisini burada görebilmek mümkün.

Seçtiğimiz parkurda Star Alliance üyesi şirketlerle direkt uçuş yaparak seyahat etmek mümkünken, oneworld’de tam üç noktada aktarma yapmak zorunda kalınıyor.

Özellikle doğuya doğru yapılan seferlerde oneworld’ün bu noktadaki zayıf yapısı ortaya çıkıyor.

Üç havayolu ittifakının da sunduğu dünya turu pass’larının kullanımıyla ilgili bazı ortak noktalar bulunuyor. Bunlardan en fazla dikkat çekenleri şöyle:

– seyahat planının doğu veya batı yönünde olması,

– başlangıç noktası ile bitiş noktasının aynı ülke sınırları içerisinde olması,

– seyahat esnasında Atlas Okyanusu veya Pasifik’in bir kez geçilmesi,

– seyahatin bir yıllık bir süre içerisinde bitirilmesi,

– seyahat süresinde yapılacak aktarma sayısının kısıtlanması,

– seyahat pass’ının mil puanlarıyla da satın alınabiliyor olması.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki, kişisel bütçesi müsait olup bir dünya turu yapmak isteyenler için, havayolu ittifakları bir hayli cazip seçenekler sunuyor.