HK Airlines’ın Gözü, Hong Kong – Londra Hattında

Hong Kong Airlines’ın (HK Airlines) gözü, Asya ile Avrupa arasındaki en yoğun yolcu trafiğine sahip olan Hong Kong – Londra hattında.

Hong Kong – Londra hattını diğer yoğun pazarlardan ayıran en önemli özelliği, business class yolcusunun toplam yolcu sayısı içerisindeki payının yüksek olması.

Tek yönde haftalık 20.000 gibi hayli yüksek bir koltuk arzının olduğu bu hatta halen Cathay Pacific (pazarın %50’si Cathay’da), British Airways (%21), Qantas, Air New Zealand ve Virgin Atlantic sefer düzenlemekte.

Son bir yıldır filosunun yeni Airbus A330-200’lerle güçlendirmekte olan HK Airlines, gelecek sene teslim alınacak üç adet Airbus A330-200’i 116 tam yatan koltukla donatarak bu uçakları Hong Kong-Londra hattında “all business” konfigurasyonu ile uçuracak.

Şirketin diğer A330’ları 24 koltuk business ve 259 koltuk economy class olmak üzere iki sınıflı.

Asya’da halen Singapore Airlines (Airbus A340-500 & 100 koltuk & Singapur – Newark ve Los Angeles) ve All Nippon Airways (Boegin 737-700 & 38 koltuk & Tokyo-Bombay) all business şeklinde düzenledikleri uçaklarla yolcularına hizmet veriyor.

HK Airlines böylece, Asya ile Avrupa arasında all business şeklinde konfigure edilmiş uçaklarla sefer yapan ilk havayolu şirketi olmayı hedefliyor.

Ancak söz konusu pazarın en önemli özelliği, burada seyahat eden yolcuların büyük oranda “kurumsal müşteriler” olması.

Bu yüzden HK Airlines’ın işi bir hayli zor olacağa benziyor. Zira havayolu şirketleriyle müşterileri olan firmalar arasında uzun dönemli biçimde yapılan kurumsal anlaşmalara nüfuz etmek çok da kolay olmuyor.

HK Airlines’ın yüzleşeceği bir başka zorluk da, Heathrow’daki slot problemi olacak.

Şirket, bu havalimanından slot almasının zorluğunu öngörerek, daha ziyade Gatwick’e odaklanmayı tecih etmiş. Business class yolcularının çok da tercih etmediği bir havalimanı burası.

Yakın geçmişte MAXjet, Eos ve Silverjet adlı şirketler all business pazarına yönelik girişimler olarak hafızalarımızdaki yerlerini koruyor.

Sadece all business uçaklarla faaliyet gösteren ve hedeflerine ulaşamayan bu şirketler 2007 sonu, 2008 başı gibi art arda iflas ederek sektöre veda etmek zorunda kalmışlardı.

HK Airlines’ın böyle bir riski bulunmuyor.

Ayrıca şirket, Çin’in en zengin bölgelerinden olan Guangdong’daki business yolcu trafiğini, planladıkları Hong Kong-Londra hattına kanalize edebileceğine inanıyor.

Yolcuların hizmetine 2012 yılında sunmayı planladıkları bu yeni iş modeli konusunda HK Airlines’a başarılar diliyoruz.

Konuyla ilgili daha detaylı bir analize, CAPA’nın web sitesinden ulaşabilirsiniz.