Singapore Airlines - Airbus A380 hostes

Singapore Airlines’tan A380 Hamlesi

Havayolu 101’de sık sık değindiğim konulardan bir tanesi, özellikle uzun yolculuklar için tasarlanan çift koridorlu, geniş gövdeli uçaklarda bulunan koltuk sayısı ve dolayısıyla koltuk sıraları arasındaki diz mesafesi oluyor.

Şirket yöneticilerinin “kâr – maliyet – zarar” üçgeni içerisinde sıkıştıkları bir gerçek ama yolcuların biraz daha konforlu bir yolculuğu hak ettikleri de gözden kaçırılmamalı.

Bilindiği üzere şu anda filosunda Airbus A380 modeli, çift katlı tayyare bulunan havayolu sayısı sadece altı.

Singapore Airlines - Airbus A380 hostes
Singapore Airlines – Airbus A380

Haziran ayında başlatacağı A380 seferleriyle Korean Air (Kore Havayolları), bu dev uçağı kullanacak yedinci firma unvanını alacak.

Hem Ocak ayında, hem de  Nisan‘da kaleme aldığım yazılarla, Korean Air’in insana verdiği değeri vurgulamıştım.

Zira Korean Air, diğer A380 kullanıcıları uçaklara doldurabildikleri kadar koltuk doldururken, yolcularının karşısına en yakın rakibinden tam 43 koltuk daha az yerleştirdiği bir konfigürasyonla çıkmıştı.

Rakipler Economy Class’ta 31, 32 inç’lik diz mesafesi sunarken, Korean Air’de bu rakam 34 inç olarak tespit edilmişti.

Airlineroute.net adlı internet sitesinin verdiği bir habere göre, Singapore Airlines da Korean Air’le aynı yolu tutarak, yeni teslim alacağı Airbus A380’lerdeki koltuk sayısını 407’ye çekecek.

Singapore Airlines’ın mevcut A380‘lerinde 471 koltuk bulunuyor ve tayyarenin üst katı business (60 koltuk) ve economy (88 koltuk) olmak üzere iki sınıfa sahip.

Yeni teslim alınacak A380’lerde ise üst kat, Korean’da olduğu gibi tamamen business class’a ayrılacak.

Böylece mevcutta 60 olan business class koltuk sayısı 84’e çıkarılacak.

Uçağın iç tasarımının nasıl olacağını görmeden bir şey söylemek doğru olmaz ama Korean’da bu sayının 94 olduğunu düşünürsek, Singapore’un yeni A380’indeki business class’ın daha da ferah olacağı ön görüsünde bulunabiliriz.

Aklın yolu bir…

Not: Singapore Airlines, üç sınıfta birden yolcularının kullanımına sunduğu uçuş esnası eğlence ve bağlanırlık sisteminde (UEEB) kullandığı nispeten büyük ve yüksek çözünürlüklü ekranları ve bu sisteme yüklediği e-magazin ve e-kitap imkânıyla dikkat çekmeye devam ediyor.