SAS Ekip Rehberi

SAS Ekip Rehberi 2011

Şanghay’da bisiklet satın almak için en uygun dükkan neresi?

Vancouver’da en lezzetli çay nerede içilir?

Pek iyi, ya Barselona’daki mezeler…en iyilerini bulabilmek için şehrin hangi restoranına gitmek gerekir?

Tokyo’da hangi otelde kalacağız?

Bu sorularınızın cevaplarını, İskandinav Havayolları (SAS) tarafından hazırlanmış olan “Ekip Rehberi” adlı çalışmada bulabilirsiniz.

SAS Ekip Rehberi
SAS Ekip Rehberi

Ekip Rehberi, adından da anlaşılacağı üzere, kabin ve kokpit ekiplerinin, yatılı olarak gittikleri şehirlerle ilgili olarak edindikleri bilgi ve izlenimler çerçevesinde hazırlanıyor.

2004 yılından bu yana yayımlanan rehberin 6. basımı tüm seyahat severlerin kullanımına sunuldu.

15 Euro karşılığında bu rehberi satın almanız mümkün.

Rehber hazırlanırken, başta SAS olmak üzere Air Canada, Austrian, Lufthansa, TAP, bmi ve LOT şirketlerinin personelinin tavsiyelerinden yararlanıldı.

Beş kıtadan 22 şehirle ilgili konaklama, gece hayatı, yeme – içme, eğlence, alışveriş gibi farklı bir çok bilginin yer aldığı bu cep rehberi tam 352 sayfa.

Yani şehir başına ortalama 16 sayfa yer ayrıldığını söyleyebiliriz.

SAS’ın 2004 yılından bu yana sürdürmüş olduğu bu rehber çalışması aslında kitle – kaynak (crowdsourcing) uygulamasına güzel bir örnek.

Profesyonel ajanslara hazırlatılmak istendiğinde belki de 100 binlerce Dolar’a mâl olabilecek bir iş, nispeten küçük bir ajansın desteği ve havayolu personelinin önemli katkısıyla çok daha düşük bir maliyete ve belki de çok daha faydalı ve güncel bilgileri ihtiva edecek şekilde kotarılabilmiş.

Ekip Rehberi, iPhone and Android tabanlı telefonlar için ücretsiz bir uygulama olarak dağıtılırken, aynı çalışmanın basılı versiyonu yukarıda da belirttiğim üzere 15 Euro’ya satılmakta.

Belki de ilerleyen yıllarda Ekip Rehberi, dijital ortamda ücretsiz olarak herkesin kullanımına sunulacaktır.

not: SAS’ın kurumsal web sitesinde, www.arrivalguides.com ile yapılan işbirliği çerçevesinde hazırlanan ve ücretsiz olarak indirilebilen şehir rehberleri mevcut. 🙂