AirArabia

AirArabia – Arap Dünyasının Düşük Maliyetli Taşıyıcısı

Orta Doğu’nun küçük ama etkili ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), birbirinden farklı tam dört havayolu şirketi bulunuyor.

Abu Dabi merkezli Etihad, Dubai merkezli Emirates ve flydubai ve Şarga merkezli AirArabia.

AirArabia’nın Etihad ve Emirates’ten en önemli farkı, iş modeli olarak “düşük maliyetli taşıyıcı” sistemini seçmiş olması.

AirArabia
AirArabia

Zaten AirArabia’nın web sitesinde şirket, “Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın ilk ve en büyük düşük maliyetli taşıcıyısı” olarak tanımlanmış.

Flydubai ise AirArabia gibi düşük maliyetli iş modelini seçenlerden.

AirArabia aynı zamanda Arap dünyasının kamuya açık ilk havayolu şirketi unvanını da elinde tutuyor.

23 uçaklık filosunun tamamı Airbus A320 tipinden oluşan şirketin 44 tane de yeni uçak siparişi bulunuyor. Uçak kabini tek sınıf düzeninde. Yani sadece economy class bulunuyor.

AirArabia’nın network yapısına bakıldığında, hitap etmeyi amaçladığı bölgeyi üç farklı noktadan çevirmiş durumda olduğu görülüyor.

BAE’deki Şerce kentinin yanı sıra, Mısır’ın İskenderiye ve Fas’ın Kazablanka kentleri şirketin uçuş merkezleri durumunda. Hem Kazablanka’dan hem de Şerce’den, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na AirArabia ile seyahat etmek mümkün.

Ayrıca önümüzdeki Haziran ayında Ürdün’de bir dördüncü hub daha açılması planlanıyor.

AirArabia’nın mâli performansı ise hedeflerin ve tahminlerin biraz altında kaldı.

2010 yılının son çeyreğinde 20 milyon Dolar civarında net kâr eden şirket, geçen senenin aynı döneminde 30 milyon Dolar kâr etmişti.

Şirketin senelik kârı ise 85 milyon Dolar seviyesinde gerçekleşti.