Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı

Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı

Güneydoğu Asya bölgesinin hem turistik hem de ticarî açıdan en önemli şehirlerinden bir tanesi hiç şüphesiz ki Tayland’ın başkenti Bangkok’tur.

Singapur, Hong Kong ve Kuala Lumpur’la sürekli bir rekabet halinde olan şehrin bu mücadeleyi sürdürebilmesi yönündeki en önemli araçlarından bir tanesi, Suvarnabhumi Havalimanı.

Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı
Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı

Yılda 40 milyon yolcuyu ağırlayan liman, Tayland’ın bölgesel bir hub olması yönündeki iddiasını sürdürmesine katkıda bulunuyor.

Limanın şu anki yıllık 45 milyon kapasitesinin neredeyse tamamı kullanıldığından, 2016 yılında bitirilmesi hedeflenen bir genişleme projesi bulunuyor.

Eklenecek yeni terminal binalarıyla yıllık kapasitenin 60 milyona çıkarılması amaçlanıyor.

Şu anda yıllık yolcu trafiğinde Bangkok’la hemen hemen aynı seviyede olan Singapur Changi Havalimanı’nda ise halihazırdaki kapasite 75 milyon.

Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı’nın 15 Eylül 2006 gibi yakın bir tarihte açıldığını düşünürsek, ileriki yıllara yönelik olarak pek de iyi bir planlama yapılmadığı söylenebilir.

Batı’dan gelen yolcuların Bangkok Havalimanı’nı Vietnam, Malezya, Avustralya, Filipinler, Kamboçya, Endonezya gibi ülkelere aktarma yaparken kullanma konusunda tercih etmeleri için bu havalimanının kendisini biraz daha geliştirmesi gerekecek.

Her ne kadar tartışmalı bir anket olsa da, Skytrax’in havalimanı sıralamasında Singapur Changi ve Hong Kong 5 yıldız kategorisinde yer alırken, Bangkok’un bölgedeki bir diğer rakibi Kuala Lumpur Havalimanı 4 yıldızlı olarak nitelendirilmiş.

Bangkok ise bu sıralamada kendisine ancak 3 yıldız kategorisinde yer bulabilmiş.


Posted

in