Sky Airlines Tarifeli Seferlere Başlıyor

Türkiye gibi geniş bir coğrafyaya ve ülke içi göç oranı yüksek sayılabilecek bir nüfus yapısına sahip bir ülkenin havayolu sektöründe sürekli bir hareketlilik olması kaçınılmaz.

Geçtiğimiz yıl içerisinde Türkiye içi tarifeli sefer yapan şirketlerin arasına önce Borajet, daha sonra da Turkuaz Airlines katılmıştı.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymamış, ATR-72′lerle sefer yapan Borajet bir türlü istenen ivmeyi yakalayamazken, Turkuaz Airlines iç hat uçuşlarına başlamasının ardından bir kaç ay içerisinde seferlerini tamamen durdurmak zorunda kalmıştı.

Bu kez şansını deneme sırası Sky Airlines‘ta.

Yaklaşık 10 yıldır Avrupa ile Türkiye arasında charter tipi faaliyette bulunan Sky Airlines, artık yurtiçi tarifeli seferlere başlıyor. Uçuşlar 15 Ocak’ta başlayacak. İlk aşamada uçuş ağına dahil olan şehirler şunlar:

İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Van, Trabzon, Diyarbakır.

Tek yön bilet fiyatları 59 TL’den başlıyor. Bu seviyelerdeki fiyatlarla operasyonu sürdürebilmek için maliyetlerin bir hayli düşük olması gerekiyor.

Ancak filo yapısına bakıldığında Sky Airlines’ın genel kabul görmüş düşük maliyetli iş modelinin bir hayli dışında olduğu görülüyor.

16 uçaklık filoda, Boeing 737-400′den Airbus A321′e, birbirinden farklı tam beş tip bulunuyor.

Bazı tipler kendi içerisinde dahi koltuk sayısı bakımından farklılık gösteriyor. Zaten bu farklılık uçakların gövde boyamalarına da yansımış durumda.

Yanılmıyorsam filodaki uçakların tamamı farklı renklere boyanmış. Reklamlarda kullanılan uçağın renkleri, Afrikalı havayolu şirketlerinin gövde tasarımlarını anımsatıyor. 🙂

Öte yandan gerek Turkuaz Airlines ve gerekse Borajet’in seferlere başlayacaklarını ilk duyurduklarında web sitesi ve sosyal medya kullanımı konularında yaşadıkları handikabın Sky Airlines’ta en aza indirgendiğini görüyoruz.

Sosyal medyanın en kuvvetli iki unsuru Facebook ve Twitter’da Sky Airlines’ı bulmak mümkün.

Ancak Twitter‘da şu ana kadar sadece 147 takipçileri var ve gönderdikleri mesaj sayısı 5 (beş). Facebook‘ta durum biraz daha iyi. Sky Airlines’ı 1.525 kişi sevmiş. 🙂

Düşük maliyetli, düşük fiyatlı şirketlerin daha ziyade genç nüfusa, üniversite öğrencilerine hitap ettiğini düşünürsek, sosyal medyada biraz daha aktif olmaları gerektiği aşikâr.

Zaten dün, yani 7 Ocak Cuma günü Ekşi Sözlük’e reklam vererek doğru yolda olduklarını gösterdiler. Oradaki eleştirileri şöyle bir gözden geçirip gerekli düzeltmeleri de yaparlarsa çok iyi olur.

Web sitesi sade bir görünüme sahip. Bilet almak bir hayli kolay. Zaten şu anda en önemlisi bu. Online bilet bölümünde ufak tefek bazı eksiklikler var ama zamanla halledilebilir.

Turkuaz gibi Sky da, tarifeli seferlere düşük sezonda başlıyor. Yaz tarifesine kadar ticarî açıdan bir kaza yaşamazlarsa, Türkiye iç hatları yeni bir aktör kazandı demektir.

Denetlenen rekabet, müşteri (yolcu) için her zaman faydalıdır. 🙂