Moskova’da Kış Bir Başka

Ne zamanki kuzey yarımküreye kış gelir, kar yağar ve bir kaç havalimanı devre dışı kalır, ”geyik” diye nitelendirilen e-posta mesajları ortalığı kaplar.

Bu mesajlarda başka ülkelerdekiler kapanırken, Rusya’daki havalimanlarının nasıl olup da o dondurucu kış şartlarına rağmen hiç sıkıntı olmaksızın operasyona devam ettiği vurgusu vardır.

Geçtiğimiz hafta Moskova’da yaşananlar ise, o e-posta mesajlarında yer alan ideal havalimanı şartlarının her zaman sağlanamadığını gösteriyor.

Şehirde bulunan iki büyük havalimanı, Sheremetyevo ve Domodedovo’da meydana gelen kaos, tam manasıyla tarihe geçecek nitelikteydi.

Moskova – Aralık 2010

Sheremetyevo Havalimanı kar fırtınası sebebiyle kapanırken, mevsim normallerine göre “sıcak” olan hava sebebiyle yağan şiddetli yağmurun Domodedovo Havalimanı’nı besleyen enerji hatlarını birer birer devre dışı bırakmasıyla birlikte olanlar oldu.

26 – 29 Aralık tarihleri arasında yani tam da yılbaşı seyahatlerinin yapıldığı dönemde meydana gelen bu gelişmeler neticesinde yüzlerce sefer iptal edilirken bir çok sefer de ancak büyük tehirlerle yapılabildi.

Sheremetyevo’da bazı yolcular Aeroflot yetkililerine saldırırken, Domodedovo’da neredeyse sefalet görüntüleri vardı.

Moskova – Aralık 2010

8.000 kişinin mahsur kaldığı limanda, yolcuların ifadesine göre, büfelerde bir şişe su 25 Lira’dan satıldı. Yemek ve tuvalet konusunda yaşanan sıkıntılar da cabası.

Moskova’daki havalimanlarında biriken yolcu sayısı günler geçtikçe 20.000′i buldu.

Bayrak taşıyıcı Aeroflot’un elindeki buz çözücü (de-icing) sıvının bitmesi de işin tuzu biberi oldu.

Netice:

  1. Rusya’nın kış şartlarında havalimanı işletebilme karizması fena şekilde çizildi.
  2. Aeroflot’un yer işletmeden sorumlu genel müdür yardımcısı Vladimir Smirnov işten atıldı.

Her şeye rağmen, kış şartlarıyla birlikte yaşama konusunda Rusya’nın eline su dökebilecek az sayıda ülke olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor.


Posted

in