ABD’ye Uçuşlarda Yine Bir Yeni Dönem

Geçtiğimiz ay THY’nin web sitesinde yayınlanan bir duyuru dikkat çekiciydi.

Duyuruda; “Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Güvenlik Yönetimi (TSA) biriminin, 1 Kasım 2010 tarihi itibariyle Amerika’ya veya Amerika’dan yapılacak uçuşlarda uçuş saatinden 72 saat önce, yolcuya ait kimlik bilgilerinin gönderilmesini talep ettiği ve 1 Kasım 2010’dan sonra Amerika’ya/Amerika’dan uçuşu olan yolcuların bu bilgilerinin eksik olması halinde uçuşlarını gerçekleştiremeyebilecekleri” belirtilmiş.

ABD’nin sınır kapılarının daha okyanus ötesinden başladığını bilmediğim için hayli şaşırdım açıkçası.

Duyurunun gerekçesi irdelendiğinde; ABD Ulaştırma Güvenlik Yönetimi’nin “Secure Flight (Güvenli Uçuş) Program“ kapsamında ve 9/11 Olayını Araştırma Komisyonu’nun tavsiyesi üzerine böyle bir uygulamayı yürürlüğe koymuş olduğu görülüyor.

TSA, bu uygulamanın nedenini, daha güvenli bir uçuş sağlamak ve ülkesine almak istemediği kişinin uçuşunu en başından engellemek olarak açıklamış.

Açıklamaya göre, böylelikle; bilinen ve şüpheli teröristlerin belirlenmesi, uçuş yasağı bulunan kişilerin uçağa binmesinin önlenmesi, askere çağrılan kişilerin gelişmiş taramadan geçirilmesi sağlanacakmış.

9/11 paranoyası içindeki ABD açısından bu hususları anlamak mümkün de uygulamanın yararları için belirtilen diğer iki maddeyi okuyunca gülümsememek mümkün değil:

Havayolu seyahatini kolaylaştırmak ve kişilerin gizliliğini korumak.

Kimlik bilgilerinin 72 saat önceden sağlanmaması halinde uçağa binilemeyebileceği hususuna gelince; TSA, bunu uçuş kartı düzenlenmeyeceği şeklinde açıklamış.

Herhalde, Amerikan mevzuatında bu konuda doğrudan havayolunu sorumluluk altına sokan bir yükümlülük var.

İlgili sayfada bunun detayına değinilmemiş.

Peki, geçerli vizemiz varsa ve son anda bilet almaya karar verirsek ne olacak. Havayolu, bu bilgileri en geç kalkış saatine kadar olmak üzere her an gönderebilecekmiş.

Rüyalar ülkesine iyi seyahatler. 🙂


Posted

in

Tags: