Pist Yenilenirken Adı da Değişti 05-23

İstanbul Atatürk Havalimanı’nın, geçtiğimiz Mart ayından bu yana tamirat çalışmaları sebebiyle trafiğe kapalı olan emektar pisti 30 Haziran (2010) günü yeni yüzü ve yeni boyu ile (+300 metre) hizmete alındı.

Peki, pistin sadece boyu ve yüzü mü değişti?

Hayır, pistin adı bile değişti.

İstanbul Atatürk Havalimanı Pist İnşaatı (2010)

Dünyanın manyetik ekseninde kuzeye doğru meydana gelen kayma nedeniyle, şimdiye kadar 06-24 yönünde bulunan pistimiz bundan böyle 05-23 şeklinde adlandırılacak.

Kuzey-güney doğrultusundaki 18-36 pistlerinin yönleri de 17-35 olarak güncellendi.

İstanbul Atatürk Havalimanı (Temmuz 2009)

Bilenler bilir, bilmeyenler için söyleyelim; havalimanı pistlerine verilen bu isimler tamamen pusula yönlerine göre tayin ediliyor.

Yani bakımdan yeni çıkan bu pistimizin bir başı pusula yönü olarak 50 dereceyi gösterirken, diğer başı da 230 dereceyi işaret ediyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı (Mart 2010)

Pistlerin düz bir şekilde inşa edildiğini düşündüğümüzde kolaylıkla tahmin edileceği üzere, bu iki rakam arasında daima 180 derecelik bir fark olması gerekiyor.

240-60 = 180 veya yeni haliyle 230-50 = 180 gibi.

İstanbul Atatürk Havalimanı (Nisan 2012)

Tabii bu noktada 05-23 pistinin yeniden devreye alınışıyla ilgili olarak kamuoyunda meydana çıkan yanılgıyı düzeltmek gerekiyor.

Atatürk Havalimanı’ndaki kapasite sıkıntısında ciddi bir değişiklik olmayacak.

Zira pistin tamiri süresince yasaklanan tarifesiz kargo, görerek uçuş, teknik iniş, divert, iş uçuşları gibi münferit uçuşlara yeniden izin verildi.

Münferit uçuşlar derken, bir de yeni pistte yapılan münferit hız denemesine (!) değinmek gerekiyor.

İddiaya göre, 05-23 pistinin bakım, onarım ve uzatma işini yapan Eko İnşaat‘a ait olduğu belirtilen 06 KC 962 plakalı Mercedes S500 ile söz konusu pistte bir hız denemesi yapıldı.

Pistin hava trafiğine kapalı olduğu bir anda gerçekleşen olayda, Eko İnşaat’ın sahibi Cahit Köksal’ın makam şoförü Ekrem Turan tarafından kullanıldığı söylenen otomobil, aşırı hız sebebiyle kontrolden çıktı.

Bir başka iddiaya göreyse otomobili, Eko İnşaat proje müdürü Beyhan Torun kullanıyordu.

Pistin sonunda duramayan otomobil, taklalar atarak havalimanını sınırlayan duvarı da aşıp, Florya – havalimanı bağlantı yoluna fırladı.

06 KC 962 plakalı Mercedes S500, o anda yolda seyir halinde bulunan Nur Tüzüner yönetimindeki 34 EM 2499 plakalı Toyota marka aracın üstüne düştü.

Büyük bir şans eseri, iki sürücü de bu sıra dışı kazadan yaralı bir biçimde kurtuldu.