Emirates’in A380 Siparişi Kimleri Vuracak?

Emirates’in geçen hafta açıklanan A380 siparişiyle birlikte ticarî havayolu sektöründe hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylemeye sanırım gerek bulunmuyor.

Bir havayolu şirketinde her biri 489 koltuklu 90 adet tayyarenin bulunması demek, günde ortalama iki uçuş üzerinden hesaplandığında günlük 88.020 koltuğun piyasaya arz edilmesi anlamına geliyor.

Filoda bulunan diğer uçaklarla birlikte toplam arz miktarının günlük 200.000 koltuğa ulaşması şaşırtıcı olmasa gerek.

Emirates Uçuş Ağı

Emirates’in bu işin altından başarıyla kalktığını varsaydığımızda ilk etkilenecek havayolu şirketleri kim olacak diye baktığımızda, akla gelen ilk iki şirket, Qatar Airways ile Etihad oluyor.

Şu anda Emirates’in bir hayli gerisinde olan ama stratejilerini mecburen Emirates gibi Doğu ile Batı arasında transit yolcu taşıma üzerine kurmaya çalışan bu iki şirketin, halihazırdaki büyüme stratejilerine rağmen Emirates’i yakalamaları çok ama çok zor görünüyor.

Etihad ile Qatar’ın kendilerini büyük birer bölgesel havayolu şirketi olarak yeniden konumlandırmaları dışında pek şansları görünmüyor doğrusu.

Söz konusu havayolu şirketlerinin durumuna kısaca göz atmakta fayda var.

Bunların yanı sıra, son dönemde transit yolcu sayısını hızla artıran ve küresel bir havayolu şirketi olma konusunda iddialı olan THY’yi de inceleyelim.

Zira Emirates’in bu muazzam büyüme politikası karşısında THY’nin de etkilenmesi söz konusu.

Emirates, Dubai merkez olmak üzere toplam 96 noktaya uçuş yapıyor. 2009′da 27 milyon yolcu taşıdı. 148 mevcut uçağı ve 190 siparişi var. Filosunda dar gövde uçak bulunmuyor.

Etihad, Abu Dabi merkez olmak üzere toplam 73 noktaya uçuş yapıyor. 2008′de 6 milyon yolcu taşıdı. 50 mevcut uçağı ve 106 siparişi var. Filosunda dar gövde uçaklar da bulunuyor.

Qatar Airways, Doha merkez olmak üzere toplam 92 noktaya uçuş yapıyor. 2009′da 10 milyon yolcu taşıdı. 79 mevcut uçağı ve 144 siparişi var. Filosunda dar gövde uçaklar da bulunuyor.

Türk Hava Yolları, İstanbul ve Ankara merkezli olmak üzere toplam 164 noktaya uçuş yapıyor. 2009′da 25 milyon yolcu taşıdı. 127 mevcut uçağı ve 64 siparişi var. Filosu yoğun olarak dar gövdeli uçaklardan oluşmakta. Yukarıdaki üç firmadan en önemli farkı, büyük bir iç hat ağına sahip olması.