iPhone Havacılık Uygulamaları

Havacılığa meraklı olup, aynı zamanda bir de iPhone sahibiyseniz yaşadınız.

Sizin için hazırlanmış birçok program var.

Bunlara bildiğiniz gibi iTunes üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Bir süredir bu programları inceliyoruz. Ücretli olanlar da dahil olmak üzere iPhone kullanıcılarının beğenisini kazanmışların bir kısmını aşağıda listeliyoruz (liste sık sık güncellenmektedir):

– FlightTrack: Normal ve Pro versiyon şeklinde satışa sunulan bu uygulamada 5000 civarında havaalanına ait tüm uçuş bilgilerini, detaylı harita ve uydu görüntülerini real-time olarak elde edebiliyorsunuz.

– LiveATC Air Radio: Bu uygulamada da 250′nin üzerinde havaalanına ait kule – pilot konuşmalarını canlı olarak dinleyebiliyorsunuz. Uygulama www.liveatc.net sitesindeki altyapıyı kullanıyor.

-TripTracker Pro: FlightTrack gibi bir uygulama, ancak sanırım en önemli farkı varılacak destinasyona ait konaklama imkanlarını da sunması ve kişisel asistanlık hizmeti vermesi.

– Uçuş Rehberi: Türkiye için hazırlanmış bu uygulama ücretsiz ve oldukça başarılı, son güncelleme ile Sabiha Gökçen (SAW) Havaalanı’nı da kapsamına aldı, bir benzeri de ”Havaalanı” adlı uygulama.

– Flight Control: Son derece basit prensiplerle uçakları ve helikopterleri düzen içinde piste indirmeye çalıştığınız bir oyun, ancak ne yazık ki hava trafik kontrolörü olmaya özenenleri tatmin edecek bir yapısı yok. Böyle bir oyun istiyorsanız size ATC Pro’yu öneririm, son versiyonuyla bayağı beğeni toplamış bir simülatör.

– Airport Mania: Çizgi film grafikleri ile hazırlanmış ve büyük beğeni kazanmış bu oyunda 8 farklı havaalanından dilediğinizi seçip onu yönetiyorsunuz. Oyunun göründüğü kadar kolay olmadığı söyleniyor.

– Xplane: Birçok farklı versiyonu bulunan bu simülatör için çok fazla sayıda olumlu yorum yapılmış. 10 USD fiyat ödeyip kullanmaya değer gibi gözüküyor.

– Atlasjet: Uçuş planlamasına ve bilet satın almaya imkan veren bu uygulamayı öncelikle THY’den bekliyorduk ancak THY şu an itibariyle yalnızca mobil cihaz uyumlu web sitesi ile yetiniyor. Yabancı havayollarından Lufthansa’nın iPhone uygulamasının da çok beğenildiğini belirtelim.

– Airline Seat Guide: Uçakta nereye oturacağı ile fazla ilgilenenler için düşünülmüş bu uygulamada da THY’nin de aralarında olduğu 100 civarında havayolunun uçak tiplerine göre hangi koltuğunun, daha konforlu bir yolculuk adına seçilmesi gerektiği kategorileştirilmiş. Yüzde yüz güvenilir bilgiler içermediğinin bilinmesinde fayda var.

– Uçak Bileti: Oldukça başarılı bulduğumuz bir diğer uygulama da bu oldu. www.bulucak.com adlı sitenin altyapısını kullanarak neredeyse tüm iç hat uçuşlarını listeliyor. Şu an için yeni havayollarımızdan Borajet bilgilerini içermiyor. Havaalanı iniş – kalkış bilgileri ile dış hat uçuşları da entegre edilirse, başka bir uygulamaya gerek kalmayabilir.

– FlightPlan – Pilot’s Toolbox: Adından da anlaşılacağı üzere uçuşla ilgili karmaşık hesaplamalarda amatör ve profesyonel pilotlara yardımcı olmayı vadediyor. Kullanıcıların yorumları genelde olumlu.