British Airways – Üçüncü Çeyrek Sonucu

Bundan üç ay kadar önce British Airways (BA) ilk yarı sonuçlarını açıkladığında tüm sektör buz kesmişti.

Özelleştirilme sonrası dönemin en yüksek zararını açıklayan şirketin istikbali ile ilgili soru işaretleri fazlalaşmıştı.

Geçen hafta açıklanan üçüncü çeyrek sonuçları ise British Airways’in üzerinde kümelenmiş olan kara bulutların bir nebze de olsa seyrelmesini sağladı.

BA’in üçüncü çeyrek olarak kabul ettiği Ekim – Aralık döneminde şirket 39 milyon ABD Doları tutarında işletme kârı elde etti.

Geçtiğimiz yıl içerisinde devreye konulan tasarruf tedbirleri ve kapasite azaltımının işe yaradığı belli oluyor.

BA’in 9 aylık işletme neticesi ise 125 milyon ABD Doları civarında zarar olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde gelirler önceki yıla göre %8,8 oranında azalırken, uzun menzilli hatlardaki premium yolcu sayısında toparlanma olduğu görülüyor.

2010 yılı için BA’in önünde iki çok önemli nokta var gibi görünüyor.

Birincisi, personel ile şirket yönetimi arasındaki ilişkiler. İkincisi ise Iberia ile yapılması planlanan birleşme.

Özellikle kabin memurlarıyla sürekli bir sürtüşme yaşamakta olan BA yönetiminin bu konuyu bir şekilde tatlıya bağlaması şart.

Aksi takdirde yolcu sayısı ve gelir düzeyinde toparlanma yaşansa dahi muhtemel bir grevle bu gidiş tam tersine dönebilir.

Zaten bu riskle beraber 2010 yılının havayolu sektörü için yavaş bir toparlanma dönemi olacağını ön gören kredi değerlendirme kuruluşu S&P, BA’in kredi notunu BB’den BB(-) seviyesine indirdi.

Borca ihtiyaç duyacak bir firma için kötü haber.

2010 yılında BA yönetiminin alacağı kararlar ve şirketin durumu, ilerleyen yıllarda işletme derslerinde vaka çalışması olarak ele alınabilir.


Posted

in