Japonlardan Yeni Hamle

Japon Havayolları’nın sonunun ne olacağı adeta bir Brezilya dizisindeki aşk hikâyesine benzedi.

Rüzgâr her gün farklı bir yönden esiyor; iş bir türlü nihayete eremiyor.

Japonya’dan az önce gelen bir haber, devlete ait yatırım bankasının, JAL’a açtığı kredi hattını 100 milyar Yen’den 200 milyar Yen’e çıkarttığını duyurdu.

Yani yaklaşık 2,2 milyar USD.

Bu gelişmeyle birlikte JAL’in iflas edeceğine yönelik beklentiler de bir anda tersine dönmüş oldu.

Şirketin hisse senetleri de son yedi yılda görülmemiş bir hızla artarak, borsa seansının ilk yarısında %39 oranında değer kazandı.

Öte yandan JAL’in yönetim kurulu başkanının dün gazetelerde yer alan bir mülakatı, şirketin American Airlines ile olan iş birliğini sona erdireceği yönündeki haberleri teyit etti.

Başkan Haruka Nishimatsu, kendileri için uygun olan iş birliği ortamının Sky Team’de mevcut olduğunu ve bu yüzden de, maliyeti yüksek olmasına rağmen üyesi oldukları oneworld’den ayrılarak Delta’nın yanında saf tutacaklarını belirtiyor.

JAL’in Sky Team’e geçişi, geçtiğimiz yıl Continental’in ittifak değiştirmesinin ardından yaşanacak en büyük taraf değiştirme olacak.

İttifak demişken; düşük maliyetli taşıyıcıların bir ittifaka üye olmama yolundaki genel eğilimlerinde bir değişiklik olacak mı acaba?

Veya mevcut ittifakların liderleri düşük maliyetli taşıyıcıların kapısını daha sert bir şekilde çalacak mı?

Önümüzdeki dönemin en kritik soruları bunlar olacak.

Network taşıyıcı iş modeli ile düşük maliyetli iş modeli bir yerde buluşmalı artık.

Yakın geçmişte JetBlue’nun yaptıkları, bu yolda atılmış ilk adım olarak kabul edilebilir. (Eski zamanların Laker Airways tecrübesini hiç saymıyorum bile)


Posted

in