JAL firmasına ait bir Boeing 747.

JAL’daki Belirsizlik Devam Ediyor

Japonya ile ABD arasında geçen hafta varılan açık semalar mutabakatına rağmen bu iki ülkenin havayolu şirketleri arasındaki sular henüz durulmadı.

Oneworld üyesi olan ve American Airlines (AA) ile yakın ortaklık içinde bulunan Japon Havayolları (JAL), yoluna ne şekilde devam edeceğine hâlâ karar verebilmiş değil.

Oysa geçen haftaki açık semalar anlaşmasından sonra JAL’ın AA ile olan işbirliğine devam edeceğini düşünmüştüm.

Ama Japon medyasında çıkan haberlere göre JAL’ın oneworld’den ayrılıp Delta’nın da içinde bulunduğu Skyteam’e geçme ihtimali yüksek.

Böylesi bir ihtimal AA’in uykularını kaçırmaya yetiyor da artıyor.

Zira halen dünyanın en büyük havayolu şirketi konumunda bulunan Delta, Seul’u Asya – Pasifik hatlarına yönelik bir hub olarak kullanmakta.

Bunun yanı sıra elde edilecek bir JAL işbirliği ile Tokyo’nun da ikinci ve oldukça kuvvetli bir aktarma noktası olarak konumlandırılması mümkün.

Seul’de zaten var olmayan AA’in, ABD ile Japonya arasında geçen haftaya kadar sıkı bir şekilde regüle edilmiş olan havayolu pazarı sebebiyle Japonya’da da etkinliği bulunmuyor.

Yani JAL’ın Skyteam’e geçmesi, AA’in Asya pazarına yönelik atılım ve açılımını akamete uğratacaktır.

JAL gibi, batık ama bir hayli stratejik ortağını kaybetmek üzere olan AA’in nasıl bir hamle yapacağını merakla bekliyoruz.