AXA’nın THY Hamlesi

Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden biri olan AXA, son dönemde yaptığı hisse alımlarıyla THY’deki payını %5′in üzerine çıkardı.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda THY’de büyük yabancı yatırımcı olarak ABD’li fon yönetim şirketi Templeton ön plana çıkmıştı.

THY’deki payı bir ara %10′un üzerine tırmanan fon, geçtiğimiz aylarda THY’deki hisselerini satarak piyasa oyuncularını şaşırtmıştı.

Templeton, THY’de halka açık pay içerisindeki büyük hissedar olduğundan, özel yatırımcılara tanınmış olan “iki” yönetim kurulu ve “iki” denetim kurulu üyesi seçme hakkını elinde tutuyordu.

Daha doğrusu, yıllık genel kurul toplantılarında karşısına büyük oranlı bir özel hissedar çıkmadığından, bu hakkı tek başına kullanıyordu.

THY’de özel hissedarların yönetim ve denetim kurulu üyeliklerine aday gösterebilmeleri için en az %2 oranında hisseye sahip olmaları gerekiyor.

THY Ana Sözleşmesi‘nde aday gösterme ve seçim süreciyle ilgili detaylı bilgi mevcut.

Tabii burada merak edilen; AXA bu hisse alımını sadece yatırım amacıyla mı yapmış durumda, yoksa uzun vadede THY’nin yönetiminde söz sahibi mi olmak gibi bir niyeti mi var?

Gelişmiş Batı ülkelerinde tamamen özelleştirilmiş bayrak taşıyıcı şirketlerin yönetim kurulları bir hayli renkli oluyor.

Mesela Lufthansa’ya baktığımızda; yönetim kurulu üyeleri arasında Deutsche Post, SAP, E.ON, BASF gibi son derece büyük Alman şirketlerinin yöneticilerinin yer aldığını görüyoruz.

AXA’nın bu satın alımındaki niyetini öğrenmek için belki de önümüzdeki Nisan ayında yapılması muhtemel THY genel kurul toplantısına kadar beklememiz gerekecek.