Ryanair - Boeing 737 - Bologna Airport (June 2015)

Düşük Maliyetli ve Network Havayolu Karşılaştırması

Karmaşık ve kapsamlı bilgilerin çabuk ve anlaşılır bir biçimde anlatılması amacıyla hazırlanan görsel çalışmalara infografik adı veriliyor.

Bu sayede, bir konu hakkında uzun uzun konuşup bilgi vermek yerine, özenli bir şekilde hazırlanan tek bir infografik yeterli olabiliyor.

Gelin şimdi, havacılıkla ilgili olan bir infografiği yakından inceleyelim.

Low Cost Carrier (LCC) yani düşük maliyetli taşıyıcı olarak tâbir edilen havayolu şirketleri ile network taşıyıcı şeklinde tanımlanan full servis havayolları arasındaki muazzam maliyet farkının, tüm uçuş işletme operasyonunun hangi kalemlerinden kaynaklandığını aşağıda bulunan infografikten görebiliyoruz.

Bu iki iş modeli arasındaki ortalama bilet fiyatları, toplam maliyetler ve personel başına düşen yolcu sayısı açılarından ortaya çıkan farklı sonuçlar gerçekten çarpıcı.

Düşük Maliyetli Taşıyıcı vs Network Taşıyıcı

Tabii bu infografikteki bir eksikliği mutlaka düzeltmek gerekiyor.

LCC iş modeli en verimli bir biçimde ancak üç-dört saate kadar olan seyahatlerde geçerli olabiliyor.

Zira bu süreyi aşan uçuşlarda, LCC iş modelinin bazı avantajları ortadan kalkıyor.

Mesela kısa zamanda “turnaround” yapmak yoluyla yüksek utilizasyona ulaşmak gibi bir durum söz konusu olamıyor.

Tabii aynı zamanda, uzun yolculuklarda sıkışık koltuk düzeninde ve hiç bir ikram almadan uçacak yolcu sayısı da azalıyor.

İnfografiğin en alt bölümünde, iş modelleri arasındaki maliyet farkının hangi unsurlardan geldiği gösterilmiş:

Daha yoğun koltuk yerleşimi, yüksek utilizasyon, düşük personel giderleri, daha düşük havalimanı ve konma maliyetleri, tek tip uçak kullanımı, minimum düzeyde istasyon/satış ofisi işletimi, uçak içi ikram verilmemesi, acente komisyonu olmaması, satış/rezervasyon maliyetlerinin düşüklüğü, nispeten daha dar bir yönetim kadrosunun bulunması gibi bir çok noktada, LCC’ler avantajlı bir konumda bulunuyor.

Bunun sonucunda, iki iş modeli arasında yaklaşık %43 oranında bir maliyet farkı doğuyor.