Wright Kardeşler'in ilk uçuşu (17 Aralık 1903)

Wright Kardeşler

“Kontrollü” yani yönlendirilebilir, idare edilebilir ve bir “motor tarafından güç sağlanan” ilk uçuş dendiğinde akla ilk gelen, Orville ve Wilbur Wright adlı iki kardeş oluyor.

Araştırmalarını daha ileri götürebilmek amacıyla bir rüzgar tüneli yapıp, içinde 200 kadar farklı kanat tipi deniyorlar.

Uçakların idare mekanizmaları üzerine yoğunlaşmaları, çağdaşları olan ve daha ziyade motor gücüne önem veren diğer havacılardan farklılaşmalarını sağlıyor.

Böylece rakiplerinden bir adım öne geçen kardeşler, uçuş için son derece elverişli, rüzgârlı bir havaya sahip olan Kitty Hawk’a gidiyorlar.

Wright Kardeşler’in ilk uçuşu (17 Aralık 1903)

İşe önce planör üretip, test uçuşları yapmakla başlıyorlar (1900).

Planör uçuşlarıyla iyiden iyiye tecrübe kazanan kardeşler, 1903 yılında ilk motorlu uçakları Flyer I’i üretirler.

Yanlarında çalışan Charlie Tylor adlı kişinin, bir otomobil motorunu kendi istekleri doğrultusunda modifiye etmesinin ardından, kontrollü ve motorlu ilk uçuşun önü açılmış olur.

14 Aralık 1903’te Wilbur’un yaptığı başarısız denemenin ardından nihayet 17 Aralık 1903’te, Kitty Hawk’ın rüzgârlı havasının da yardımıyla Orville ilk uçuşu gerçekleştirir.

12 saniye süren uçuş boyunca ancak 39 metre yol kat edilir.

Kullanabilmesi için pilotun, ortasına yüz üstü yatması gereken Flyer I; 6,43 metre uzunluğa, 12,29 metre kanat açıklığına, 274 kg ağırlığa ve 48 km/h hıza sahipti ve 12 beygir gücündeki bir motor tarafından besleniyordu.


Posted

in