Biraz da Siyaset

İkinci Dünya Harbi, Avrupa kıtasının üzerine öylesine büyük bir felaket olarak çökmüştü ki, savaş bittikten sonra devletler arası bir birlik oluşturup muhtemel savaşları engelleme yoluna gidilmesine karar verilmişti.

Kömür birliği ile başlayan süreç, teoride bir “Avrupa Birleşik Devletleri” kurmaya kadar geldi.

Tarih boyunca bir bağımsızlık sembolü olagelmiş para birimleri dahi kaldırılarak AB’nin para birimi Euro’ya geçildi. (İngiltere hariç)

Ama ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgal etmesiyle başlayan süreç, AB’nin çözülmeye ne denli meyilli olduğunu bir kez daha gösterdi.

İspanya, İtalya ve İngiltere ABD ile birlikte hareket ederken, Fransa ve Almanya işgalin karşısında yer almayı yeğlemişti.

AB’nin simgesi sayılabilecek kurumların başında gelen Airbus’ta özellikle A380 üretimiyle ortaya çıkan çatlak, benzer bir ayrışmayı beraberinde getirmişti.

Bir tarafta Almanlar, diğer yanda Fransızlar. Şirket ortadan çatlamıştı adeta.

Ama Airbus’ın başkanı Louis Gallois‘ın geçen hafta yaptığı açıklama, bu gidişe bir dur denmek istendiğini gösteriyor.

Gallois bundan böyle Airbus’ta ülke bayrağı görmek istemediğini ve Almanya, Fransa demek yerine Hamburg, Nantes vs denmesi gerektiğini belirtmiş.

Ne yalan söyleyeyim; 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren para birimleri Euro altında birleştirildiğinde, “Hah, tamam, artık gerçekten birleştiler” dediğimi hatırlıyorum.

Ama yanılmışım. Yıl 2007 ve hâlâ en önemli şirketlerinde millî bayrak tartışması yaşanıyor.

Bunun üzerine bir bardak buzlu limonata iyi gider.