www.thy.com

Bilginin kudret, hızın sermaye, içeriğin egemen; www, html, blog, VoIP, mp3 gibi kısaltmalara kulakların aşina olduğu bir çağda yaşıyoruz.

Bu gidişe ayak uyduramayanlar, hayatta da geride kalmış sayılıyor. Türk Hava Yolları’nın (THY) ‘Siber Kıta’ya doğru çıktığı yolculukta gerçekleştirdiği ‘kilometre taşı’ niteliğindeki yeniliklerin 10. ve 5. yıldönümlerini kutluyoruz bu günlerde.

Bundan on yıl önce, soğuk bir Aralık günü merhaba demişti THY siber aleme; web sitesini açarak…

25 Eylül 2001’de, THY Türk Sivil Havacılık Tarihi’ndeki bir ilke daha imza atıyor, web sitesinden bilet satışına başlıyordu.

THY web sitesi (1998)

Beş yıl içinde web sitesinde birçok yeniliği hayata geçiren THY, yolcularına kolaylıklar sağlamaya devam ediyor.

Öncelikle ödeme kanallarında çeşitliliğe gidildi. Şu an www.thy.com’dan bilet satın alındığında kredi kartının yanı sıra, EFT/Havale veya Garanti Bankası’nın web sitesi üzerinden ödeme işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Ayrıca sadece rezervasyon yapıp, bunu bir THY satış ofisinden bilete çevirme imkânı da mevcut.

IATA kurallarına göre, 2007 yılı sonunda havayolları tüm satışlarını elektronik bilet şeklinde gerçekleştiriyor olmalı.

Şu anda www.thy.com’dan satılan biletlerin neredeyse tamamı e-bilet. Ayrıca biletin ‘kâğıt’ oluşundan doğan maliyet e-bilet için söz konusu olmadığından, yolcularımıza daha uygun fiyatlarla seyahat etme imkânı veriyor.

THY web sitesi (2005)

Aslında thy.com’un sağladığı, altı çizilmesi gereken belki de en büyük kolaylık ister evinizde ister iş yerinizde, uçuş öncesindeki tüm işlemleri sıcacık koltuğunuzdan kalkmadan rahatça yapabiliyor olmanız.

Bileti satın aldıktan sonra on-line ortamda ‘koltuk seçim sayfasından’ check-in işlemini gerçekleştirirken istediğiniz koltuğu seçebilirsiniz.

Hemen ardından da biniş kartınızı yine kendi yazıcınızdan bastırarak, havaalanında hiç bir ek işlem yaptırmanıza gerek kalmadan doğruca biniş kapısına gidebilirsiniz.

Uluslararası bir uçuşta olduğunuzu düşünelim. Size ikram edilecek yemek bile damak tadınıza göre; nasıl mı? Tabii ki bileti web sitesinden alırken yaptığınız mönü seçimine göre.

Saniyelerin dahi önemli olduğu günümüz hayat tarzında ne büyük bir zaman kazancı, ne büyük bir avantaj; düşünebiliyor musunuz?

Rahatlık, kolaylık, çabukluk, fiyatlar arasında mukayese yapabilme gibi birçok niteliği bünyesinde barındıran e-Ticaret kavramı, tüm bu özelliklerini THY web sitesinde hayata geçirebiliyor.

Dünya e-Ticaret hacminin 2006’da 210 milyar USD civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Peki, bunun ne kadarını seyahat sektörünün oluşturacağını biliyor musunuz?

73.4 milyar USD.

Evet neredeyse tüm cironun üçte biri seyahat eden müşterilerden elde ediliyor. ‘Network taşıyıcı’ olarak adlandırılan ve THY’nin de dahil olduğu grup da, yolcu memnuniyeti ve maliyet hedefleri sebebiyle internet satışlarını artırmaya çalışıyor.

Dünyanın önde gelen bu havayolları, toplam ciroları içindeki web satış oranı hedeflerini yüzde 50 seviyelerine kadar yükseltmiş durumdalar. Birçok havayolu şirketi e-Ticaret’i geliştirmeye yönelik yüz milyonlarca dolarlık yatırım yapmaktan çekinmiyor.

On yıl öncesine kadar, uçak biletlerinin yüzde 80-85’i genel dağıtım sistemleri üzerinden satılırken, internetin yaygınlaşıp havayollarının kendi web sitelerine ağırlık vermelerine paralel olarak bu oranın günümüzde yüzde 50 seviyelerine kadar gerilediğini görüyoruz.

Her gün on binlerce internet kullanıcısının ziyaret ettiği, siber alemin yenilikçi satış kanalı www.thy.com, THY yolcusuna on altı farklı dilde seslenirken, bu sayıyı önümüzdeki aylarda daha da artırmayı planlıyor.

Bilet satışından online biniş kartı basımına kadar birçok kolaylık sağlayan site, cirosunu her yıl katlayarak, THY’nin ‘bölgesinde lider, dünya sivil havacılık sektöründe söz sahibi, küresel bir havayolu olma’ yolundaki en önemli ışık kaynağı olmaya devam ediyor.