Heathrow’daki Üçüncü Pist Daha Ucuza İnşa Edilebilir mi?

Başta Heathrow’a yeni bir pist inşa edilip edilmemesi olmak üzere, Londra’daki havalimanlarının kapasitesinin ne şekilde artırılması gerektiği yıllarca tartışıldı.

En nihayetinde İngiliz hükûmeti, 2016 yılının Ekim ayında son kararını verdi ve Heathrow’un genişletilmesi projesine yeşil ışık yaktı.

Ama tartışmalar bitmedi.

Heathrow’a inşa edilecek yeni pistin getireceği kapasite artışı sebebiyle gürültünün ve çevre kirliliğinin artacağı, yıllarca sürecek inşaat çalışmaları yüzünden bölgedeki karayollarında trafik problemi yaşanacağı ve projenin maliyetinin yüksekliği, bunlardan bazıları.

Arora Group adlı otel zincirinin kurucusu ve başkanı olan Surinder Arora, söz konusu genişletme projesinin, yapılacak bazı değişikliklerle çok daha ucuza mâl edilebileceğini öne sürdü.

Heathrow çevresinde de otelleri bulunan Surinder Arora, üçüncü pistin farklı bir yere inşa edilmesi ve Londra kent merkezini Heathrow’a bağlayan otoyollarda yapılması planlanan değişikliklerin gözden geçirilmesi ile proje maliyetinde dramatik düşüşler elde edilebileceğini belirtti.

Arora, 17,6 milyar Pound tutarında bir maliyeti olacağı tahmin edilen projenin bu sayede 6,7 milyar Pound daha ucuza; 10,9 milyar Pound harcama yapılarak tamamlanabileceğini iddia etti.

Surinder Arora, aralarında dünyaca ünlü inşaat devi Bechtel’in de bulunduğu bir grup danışman firma tarafından hazırlanan yeni teklifi, hükümet tarafından proje hakkında halen sürdürülmekte olan istişare çalışmaları çervesinde ilgili devlet kurumuna gönderdi.

Teklif kabul görürse, yeni pist ve yeni terminal binası için mevcut projeye nispeten %23 oranında daha küçük bir araziye ihtiyaç duyulacak ve havalimanı çevresinde yaşayan halk daha az etkilenecek.

Arora Group web sitesinden, teklif edilen değişiklikler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak mümkün.

Surinder Arora, Heathrow’da tekelci bir zihniyetin iş başında olduğunu ve dolayısıyla havayolu şirketlerinin ödemek zorunda kaldığı kiraların ve her türlü hizmet bedelinin yüksek seviyelerde gerçekleştiği; bu durumun da bilet fiyatları üzerinden yolculara yansıtıldığını vurguluyor.

Bu iş modelinin geleceğinin olmadığını söyleyen Arora, Heathrow’da hayata geçirilecek her türlü projede, havayolu şirketlerinin ve yolcuların işin kalbine konulmasının gerektiğini belirtiyor.

Arora’nın teklifi hakkında bir açıklama yapan Heathrow Havalimanı yönetimi, halihazırda kabul edilmiş olan projenin ilgili tüm tarafların onayından geçtiğini ve mevcut şekliyle devam edeceğini duyurdu.

İngiltere Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan bir diğer açıklamada ise, “Heathrow genişletme projesinin ne pahasına olursa olsun yapılacak bir iş olmadığını; dolayısıyla da proje maliyetlerinin aşağıya çekilmesi için her türlü görüş ve teklifin değerlendirildiği” vurgulandı.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının ardından, Londra Heathrow Havalimanı’ndaki genişletme projesinin daha önemli bir hale geldiğine dikkat çekiliyor.


Posted

in