Rolls-Royce, Trent 7000 Tipi Motorların Sevkıyatını Gerçekleştirdi

Rolls Royce Trent XWB

Merkezi İngiltere’de bulunan uçak motoru üreticisi Rolls-Royce, Trent 7000 tipi motorların ilk sevkıyatını gerçekleştirdi.

Şirketin Derby kentindeki tesislerinden Airbus’ın Toulouse’taki fabrikasına gönderilen motorlar, burada bazı işlemlerden geçtikten sonra, A330neo tipi uçaklara monte edilecek.

Trent ailesinin yedinci üyesi olan “7000”, özel olarak Airbus A330neo’lar için üretilen bir motor.

Hatırlanacağı üzere, bundan 10 gün kadar önce Airbus tarafından yapılan bir açıklamada, iki adet A330neo’nun montajının tamamlandığını ve üretim sürecine devam edebilmek için Trent 7000 tipi motorların teslimatının beklendiği belirtilmişti.

Öte yandan A330neo programı ilk açıklandığında, uçağın, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde resmen hizmete gireceği duyurulmuştu.

Ancak Rolls Royce’un motorları geç teslim etmesi, doğal olarak A330neo’nun deneme uçuşlarının da ertelenmesine yol açtı.

Günümüz itibarıyla ilk A330neo’nun ancak 2018 yılı ortalarında havayolu şirketlerine teslim edilebileceği düşünülüyor.

A330neo’ya tâkât verecek olan Rolls-Royce Trent 7000 tipi motor, halihazırda Boeing 787 Dreamliner tipi uçakta kullanılmakta olan Rolls-Royce Trent 1000 tipi motor esas alınarak geliştirildi.

Airbus, Boeing’ten farklı olarak, bu motora yerleştirilmesini istediği ilave kanallarla, motorlardan çıkan sıcak havayı kanatların üzerine yönlendirerek buzlanmaya karşı farklı bir çözüm üretti.

Airbus’tan gelen talep doğrultusunda gerekli değişikliği yapan Rolls-Royce, test merkezindeki yoğunluk sebebiyle motorların teslimatını geciktirmek zorunda kaldı.

Rolls-Royce’un İngiltere, İspanya ve Almanya’da test merkezleri bulunuyor.

Portekiz’in bayrak taşıyıcı şirketi TAP’ın lansman müşterisi olduğu Airbus A330neo tipi uçaklardan şimdiye kadar 210 adet sipariş verildi.


Posted

in