Lufthansa, Eurowings Operasyonunu Genişletecek

Lufthansa, 2 Kasım 2015 tarihinde 310 koltuk kapasiteli Airbus A330-200 tipi uçak ile Küba’nın Varadero şehrine ilk uçuşunu gerçekleştiren uzun menzildeki düşük maliyetli markası Eurowings’i büyütmeyi planlıyor.

Eurowings’in uzun menzilli filosunda halen yedi adet Airbus A330 tipi uçak bulunduğunu belirten Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, bu sayıyı artırmak istediklerini açıkladı.

Spohr ayrıca, uzun menzilli uçuşlar için halen Köln/Bonn Havalimanı’nı merkez olarak kullanan Eurowings operasyonunun Berlin, Hamburg ve Düsseldorf havalimanlarını da kapsayacak şekilde genişleyebileceğini sözlerine ekledi.

Casten Spohr, IAG çatısı altında önümüzdeki Haziran ayında resmen uçuşlara başlayacak olan LEVEL markasının ve Air France’ın 2018 – 2019 yıllarında uzun menzilli hatlarda devreye sokmayı hedeflediği “Boost” adlı markanın, kendilerinden kopya edildiğini ileri sürdü.

Lufthansa’nın Eurowings’i büyütme kararı, Norwegian‘ın ve İzlanda (Reykjavik) merkezli Wow Air‘in Amerika uçuşlarını sıklaştıracaklarını açıklamalarının ardından geldi.

Eurowings uçuş ağı (Nisan 2017)

Halen uzun menzilde 15 farklı noktaya sefer yapan Eurowings, özellikle rekabetin çok yoğun olduğu turistik hatlarda Lufthansa’ya rahat bir nefes alma imkânı sağlıyor.

Mesela Alman turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tatil noktalarından bir tanesi olan Bangkok’a seyahat etmek isteyen yolcular, daha ucuz bilet fiyatları sebebiyle THY, Emirates, Qatar Airways gibi şirketleri tercih edebiliyor.

Bu durumun bir nebze de olsa önüne geçmek isteyen Lufthansa, Eurowings markası üzerinden nispeten daha ucuz bilet fiyatlarıyla Alman turistleri kendi bünyesinde tutmaya çalışıyor.

Gelecek yıllarda bu pazardaki rekabetin daha da keskinleşeceğini tahmin ediyoruz.

Özellikle Airbus A350 ve Boeing 787 tipi yeni nesil uçakların yaygınlaşmasıyla birlikte, noktadan noktaya doğrudan yapılan uçuş sayısının artması oldukça muhtemel.

2014 yılının Aralık ayında AirAsia X tarafından verilen 55 adet Airbus A330neo siparişini de unutmamak gerekiyor.

Yine Hindistan ile Avrupa arasında direkt sefer yapan Hintli firmaların ortaya çıkması da kimseyi şaşırtmamalı.

Bu çerçevede bakıldığında, Lufthansa’nın Eurowings’in uzun menzilli uçak filosunu büyütme hamlesi, doğru bir adım gibi görünüyor.