American Airlines – China Southern Ortaklığı Resmen Duyuruldu

Havayolu 101’de geçtiğimiz hafta sonu ele aldığımız American Airlines – China Southern ortaklığı resmen duyuruldu.

American Airlines, China Southern’den 200 milyon USD tutarında hisse satın alarak bu şirkete ortak olacak.

Söz konusu tutar karşılığında, China Southern’in %2,76 oranında hissesi, American portföyüne geçecek.

Böylece, ABD’nin en büyük ikinci havayolu şirketi ile Çin’in en büyük havayolu şirketi, uzun vadede çok önemli sonuçları beraberinde getirebilecek bir işbirliğine imza atmış oldu.

Bu ortaklık ayrıca, Amerikalı bir taşıyıcının Çin’de giriştiği ikinci büyük yatırım.

2015 yılında Delta Air Lines, 450 milyon USD karşılığında China Eastern Airlines’ın %3,55 oranında hissesine sahip olmuştu.

American Airlines ile China Southern ortaklığının en hızlı gelişen meyvesinin bir codeshare anlaşması ve sadakat programlarının uyumlu hale getirilmesi sürpriz olmaz.

Orta – uzun vadede ise American Airlines’ın Çin pazarına daha etkin bir biçimde nüfuz etmesinin önü açılacak. Halihazırda Çin’de işbirliği içerisinde olduğu herhangi bir taşıyıcı bulunmayan American Airlines, dünyanın bu en kalabalık ülkesine güçlü bir giriş yapmış olacak.

China_Southern_Airlines_Airbus A380
China Southern Airlines – Airbus A380

Oneworld üyesi American ile Skyteam üyesi China Southern’in bu şekilde yakın bir işbirliğine gitmesi ayrıca dikkata değer.

Hatırlanacağı üzere yine bu hafta açıklanan bir başka anlaşmada, Star Alliance’ın lider firması Lufthansa ile Oneworld’ün Çin bölgesindeki tek temsilcisi Cathay Pacific, bir codeshare anlaşmasına imza atmıştı.

Çinli havayolu şirketlerinin son bir kaç yıl içerisinde art arda stratejik işbirliği anlaşmalarına imza atması aslında, Çin hükûmetinin bu yönde almış olduğu bir kararın sonucunda ortaya çıkmış durumda.

Çin hükûmeti bu sayede, havayolu şirketlerinin verimliğini ve rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

American Airlines şu an itibarıyla büyük çoğunluğu Amerika kıtaları ve Avrupa’da olmak üzere 50 farklı ülkede 350 noktaya sefer düzenliyor. Ayrıca, ABD’deki bazı büyük şehirler ile Pekin ve Şanghay arasında da uçuşları bulunuyor.

China Southern ise, filosunda yer alan 700’e yakın uçakla, 40 farklı ülkede 200’den fazla destinasyona sefer yapıyor. Avustralya, Yeni Zelanda ve Güneydoğu Asya, şirketin odaklandığı başlıca bölgeler arasında bulunuyor.