Digital_dijital_marketing_sosyal medya

Pasaport Kontrolünde Facebook Hesabınız Sorulursa, Şaşırmayın!

Digital_dijital_marketing_sosyal medyaKüresel ölçekte artış trendi içerisinde giren terörist saldırılar, devletleri bir çok açıdan farklı yöntemler geliştirmeye mecbur kılıyor.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, kişilerin kullanmakta olduğu sosyal medya hesaplarının da (Facebook, Twitter gibi), vize – pasaport işlemlerinin bir parçası olması yönünde teklif verdi.

Söz konusu teklifin kabul edilmesi durumunda, ABD’ye yapılacak vize başvurularında doldurulması mecburî olan online forma ve halihazırda ABD vizesi olanların, ABD’ye varış öncesi uçakta veya havalimanında doldurdukları kâğıt forma, aşağıdaki cümle eklenecek:

“Please enter information associated with your online presence – Provider/Platform – Social media identifier.”

“Lütfen online ortamdaki varlığınızla ilgili bilgiyi giriniz – Sağlayıcı/Platform – Sosyal medya tanımlayıcısı (hesabı)

Bunun yanı sıra, ABD ile arasında Electronic System for Travel Authorization yani kolay vize uygulaması bulunan bir ülkenin vatandaşlarının kullandığı online sistemde de aynı değişiklik gerçekleştirilecek.

Değişik teklifinde yer alan bilgiye göre, bu basit gibi görünen değişikliğin ABD’ye getirmesi muhtemel ilave maliyetin, 265 milyon USD seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmiş.

ABD_Amerika_pasaport_polis_kontrolBu soruya cevap verip vermemek ilk aşamada tercihe bağlı olacak.

Ancak değişiklik teklifinin kabul edilmesi halinde, önümüzdeki yıllarda bu sorunun cevaplanmasının mecburi hale getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Zira ABD İç Güvenlik Bakanlığı, kişilerin beyan edeceği sosyal medya hesaplarının incelenmesinin, ilave bir güvenlik katkısı sağlayacağı görüşünde.

Teklif, 22 Ağustos 2016 tarihine kadar görüşlerin bildirilmesine açık olacak.

Bununla birlikte, Amerikan resmî mercilerinin bir anda sisteme girilmesi söz konusu olabilecek milyonlarca sosyal medya hesabını nasıl inceleyeceği ve buradan nasıl bir sonuca ulaşacağı tam bir muamma.

Geçtiğimiz aylarda başlatılan bir pilot uygulama ile bazı sosyal medya hesaplarının bir yazılım aracılığıyla analiz edildiği biliniyor. Ancak yazılımın ayrıntıları bir sır gibi saklanıyor.

Bu noktada, ABD’nin her yıl yaklaşık 10 milyon vize başvurusunu değerlendirip sonuçlandırdığını ve ülkeye her yıl 75-80 milyon arasında yabancı ziyaretçinin geldiğini belirtmekte fayda var.

Sosyal medya hesaplarının bildirilmesinin mecburî hale getirilmesi durumunda, ABD’nin bir anda bu konuda muazzam bir veri tabanına sahip olacağı söylenebilir.

PNR verisinin paylaşımı konusunda yıllarca ABD ile çekişen Avrupa Birliği, bu değişikliğin kabul edilmesi halinde ne tepki verecek?

Comments

One response to “Pasaport Kontrolünde Facebook Hesabınız Sorulursa, Şaşırmayın!”