boeing

Boeing 777-300ER vs Boeing 747-8I

Satılan mal ve hizmetlerin her geçen gün emtialaştığı zamanımızda, “ürün farklılaştırması” ve “ürün yönetimi” her zamankinden daha fazla önem taşıyor.

Özellikle kurumsallaşmış, büyük firmalarda bu işlerin adeta üzerine titreniyor.

Ama yetişmiş tüm profesyonel kadrolara, tüm maddi imkânlara rağmen zaman zaman hiç beklenmeyen ve istenmeyen şeyler oluyor ve bir firmanın bir ürünü, yine kendisine ait bir başka ürünün önünü kesebiliyor.

Ticarî havayolu sektöründe bu duruma en güzel ve güncel örnek geçtiğimiz günlerde, Emirates CEO’su Tim Clark tarafından vurgulandı.

Boeing 747-8I, 2005 yılının sonlarına doğru lanse edilirken, Airbus’ın A380’ine rakip olarak konumlandırılmıştı.

Yani en azından Boeing’in yöneticilerinin niyeti bu yöndeydi.

boeing
Boeing 747-8i

Ama gelinen noktaya baktığımızda, Tim Clark’ın da belirttiği gibi, 747-8I’nin en önemli rakibi A380 değil, Boeing’in bir başka tayyaresi 777-300ER oldu.

747-8I, beş yılı aşkın bir sürede iki havayolu firmasından toplamda sadece 25 sipariş alabildi. Sekiz adet de devlet yöneticilerine yönelik olarak özel sipariş bulunuyor. Bu durumun en önemli sebebi Boeing 777-300ER.

Zira 777-300ER, gerek yakıt ekonomisi ve gerekse son derece yüksek utilizasyon değerleri ile, sahibi olan havayolu şirketlerini son derece memnun eden bir uçak.

Ellerinde bizzat tecrübe ettikleri ve memnun oldukları bir uçak tipi varken, şirketler kolay kolay farklı tiplere yönelmiyorlar.

747-8I’nın halkla resmî buluşması ise geçtiğimiz Pazar günü Boeing’in Seattle’da gerçekleşti. 🙂

Boeing’in mevcut uçaklarındaki mavi tonlu dış boyamasından farklı olarak bu kez turuncu ve kırmızı renklerin hakim olduğu bir tasarım tercih edildi.

Adı da “Gün Doğumu”.


Posted

in