Ryanair, Baltık ülkelerindeki varlığını beş yıl içinde iki katına çıkarmayı hedefleyen 1,6 milyar dolarlık bir büyüme teklifi açıkladı.
Bölgede konuşlandırılan uçak sayısının da yediden 16’ya yükseltilmesi ve Letonya, Litvanya ve Estonya’da yıllık toplam koltuk kapasitesinin 2031’e kadar 11 milyona çıkarılması hedefleniyor.
Lâkin açıklanan tutar, kesinleşmiş bir yatırım programı değil zira Ryanair, büyüme planını Baltık ülkelerinin havacılık vergilerini ve havalimanı ücretlerini düşürmesi şartına bağlıyor.

Bu yaklaşımın ilk örneği Riga’da görülüyor.
Riga Havalimanı’nın büyümeyi teşvik eden yeni ücret düzenlemesinin ardından Ryanair, 2026/27 kış tarifesinde burada iki uçak konuşlandıracak ve 16 hatta uçacak.
Alicante, Barcelona ve Milano Bergamo’nun da aralarında bulunduğu on hattaki sefer sayısı artırılacak. Böylece kış dönemi kapasitesi 40 bin koltuk, bir başka deyişle yüzde 6 büyüyecek.
Estonya ve Litvanya’da ise tam tersi bir tablo ortaya çıkıyor.
Ryanair, Tallinn Havalimanı’nın 2025’te ücretlerini yüzde 70, Vilnius Havalimanı’nın da 2023’ten bu yana yüzde 30’dan fazla artırdığını belirtiyor.
Şirket bu iki ülkedeki kış kapasitesini yüzde 25 azaltarak toplam 550 bin koltuğu pazardan çekecek. Uçak ve seferlerin Slovakya, Polonya, İtalya ve İsveç gibi daha düşük maliyetli pazarlara kaydırılması planlanıyor.
Hamlenin zamanlaması da dikkat çekiyor.
Bölgenin en büyük havayolu olan airBaltic, borçlarını yeniden yapılandırmak amacıyla ABD’de Chapter 11 korumasına başvurdu. Seferlerini sürdürmeye devam eden şirket, filosunu 2026 sonuna kadar 54 uçaktan 36’ya düşürmeyi planlıyor. Ryanair böylece airBaltic’in küçülmesiyle oluşacak kapasite alanına yerleşmeye çalışıyor.
Baltık teklifi, Ryanair’in daha geniş büyüme stratejisiyle de örtüşüyor.
Havayolu, 2027’den itibaren teslim almaya başlamayı beklediği 300 adet Boeing 737 MAX 10 ile yıllık yolcu sayısını 2034 mâlî yılına kadar 300 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyor. Bununla birlikte yeni kapasitenin dağıtımında düşük maliyet ve büyüme teşvikleri belirleyici olmaya devam ediyor.
Ryanair’in havalimanı maliyetlerini uçak dağılımında pazarlık aracı olarak kullanması yeni değil. Şirket daha önce yüksek vergi ve ücretleri gerekçe göstererek Berlin üssünü kapatma kararı almıştı.
Sonuç olarak Baltık planı, Ryanair’in bağlayıcı olmayan ancak hükûmetler üzerinde güçlü baskı oluşturan büyüme tekliflerinden biri. 1,6 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini, önümüzdeki dönemde vergi ve havalimanı ücretleri konusunda alınacak kararlar belirleyecek.
