Niki, Yeniden Niki Lauda’nın Oldu

Air Berlin’in iflas etmesinin ardından akıbetinin ne olacağı adeta yılan hikâyesine dönen Niki, yeniden ilk sahibi Niki Lauda’nın oldu.

Müflis şirketin alacaklılarıyla uzun süren görüşmelerin ardından Lauda, daha önce IAG’ye satış yapılması yönünde verilen kararı çevirmeyi başardı.

Niki’yi 2003 yılında kuran Lauda, 2011 yılında elindeki son hisseleri de Air Berlin’e satarak bu işten çekilmişti.

Niki Lauda

Hatırlanacağı üzere, aralarında British Airways’in de bulunduğu bir çok havayolunu bünyesinde barındıran IAG, 2017 yılının sonlarına doğru, Niki’yi satın almak için ilgili kurumlarla anlaşmış ve bu işlem için 20 milyon Euro ödemeyi göze almıştı.

Grup bunun yanı sıra, Niki’nin operasyonunu yeniden işler hale getirmek için 16,5 milyon Euro’ya kadar nakit para sağlamayı da taahhüt etmişti.

Özellikle İspanya, Portekiz ve Kuzey Afrika’daki tatil destinasyonlarını hedefleyen Niki’nin filosunda bulunan Airbus A321 tipi 15 adet uçağın, IAG çatısı altında faaliyet gösteren bir diğer düşük maliyetli taşıyıcı Vueling’in mevcut yapısına entegre edileceği belirtiliyordu.

740 Niki çalışanı ve şirketin Viyana, Münih ve Palma de Mallorca’daki slotları da IAG’ye geçecekti.

Fakat söz konusu iflas davasına bakan mahkemeler, Niki’nin akıbetiyle ilgili sürecin Almanya’da değil de Avusturya’da devam etmesi gerektiğine hükmedince, işin rengi değişti.

IAG’nin yanı sıra Ryanair ve Niki Lauda, Niki için teklifte bulundular.

22 Ocak 2018 tarihinde teklifleri değerlendirmek üzere bir araya gelen alacaklılar, gece yarısından sonraya sarkan görüşmelerin ardından, Laudamotion GmbH (Niki Lauda’nın şirketi) adlı şirketin en iyi teklifi verdiğini duyurdular.

Kararı sevinçle karşıladığını belirten Niki Lauda, önümüzdeki Mart ayının sonundan itibaren 15 uçaklık bir filoyla faaliyete geçeceklerini ve özellikle Türkiye, Yunanistan ve İspanya gibi tatil noktalarına odaklanacaklarını açıkladı.

Lauda, daha önce Air Berlin tarafından ifa edilen bilet satış, ekip planlama ve pazarlama gibi konularda, tatil pazarının önemli oyuncusu Thomas Cook ile işbirliği yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Aslında Air Berlin’in iflasının ardından Niki ile ilk olarak Lufthansa ilgilenmişti.

Ancak Avrupa Birliği komisyonunun, rekabeti azaltacağı gerekçesiyle Lufthansa’nın planını reddetmesi üzerine Niki, iflas başvurusunda bulunarak 14 Aralık 2017 tarihinde uçuşlarını durdurmuştu.


Posted

in