Havacılık haberlerine bakarken, ilginç bir olay dikkatimi çekti.
Brisbane Havalimanı’nda, Air New Zealand’a ait bir uçağa yolcu biniş köprüsü çarpmış ve uçağın gövdesi 7 cm kadar yırtılmıştı.
Bu beklenmedik gelişme üzerine, Boeing 777 tipi uçak (ZK-OKN), gereken tamirin yapılması amacıyla boş bir biçimde Auckland’a uçurulmuştu.
Gövdede oluşan hasar sebebiyle uçağın kabini basınçlandırılmamış ve uçuş sadece 2.700 metre (9.000 feet) yükseklikte gerçekleştirilmişti.

THY’nin Uçağı da Alçaktan Uçarak Döndü
Benzer bir durum, THY’nin Airbus A350-900 tipi uçağının (TC-LGH) başına geldi.
4 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul’dan Ercan Havalimanı’na giden uçak, burada beklenmedik bir hasar aldı.
İddiaya göre, henüz yerdeyken, uçağın kargo bölümünde taşınacak bir tabanca ateş alarak, gövdenin delinmesine sebep oldu.

Sekiz gün kadar Ercan’da bekleyen uçak, boş bir biçimde 12 Mayıs’ta İstanbul’a (IST) döndü.
Büyük ihtimalle kabin basınçlandırılması yapılmayan TC-LGH, uçuş sırasında en fazla 4.300 metre yüksekliğe çıktı. Bununla birlikte, THY’den olayla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığından, süreç hakkında kesin bir biçimde konuşamıyoruz.
Öte yandan, söz konusu uçak, o günden bu yana THY’nin teknik bakım merkezinde yeniden uçacağı günü bekliyor.
Bir Uçak da Cape Town’da Kaldı
THY’nin bir diğer A350’si (TC-LGF) ise Cape Town’da kaldı.
27 Nisan (2025) günü yaşanan olayda, bir ikram kamyonunun uçağa çarparak gövdesine hasar verdiği belirtiliyor.

İşin üzücü yanı, bu uçağın Türkiye’ye getirilmesi henüz mümkün olmadı. Anlaşılan o ki gövdedeki hasar, emniyetli bir uçuşa izin vermeyecek boyutta.
(Not: Bu yazımdan bir kaç saat sonra, 26 Mayıs günü yapılan bir seferle TC-LGF’nin İstanbul’a döndüğünü gördüm. Uçak, uçuş boyunca normal irtifada seyrederek geldi.)
Kompozit Gövdenin Tamiri Daha Uzun Sürüyor
Tabii bu son olaylarda bir de uçağın gövde malzemesinin niteliğinin ne olduğu öne çıkıyor.
A350’lerin gövdesi neredeyse yüzde 50 oranında kompozit malzemeden oluşuyor.
Bu tür malzemede yaşanacak bir delinmenin tamiri, alüminyumdan oluşan uçaklara oranla daha uzun sürüyor.