AutoFlight - CarryAll (itfaiye versiyonu)

Çin, Uçan Otomobil Sektöründe Dünya Liderliğine Oynuyor

Son ayların en popüler konularından bir tanesi, Çin’in elektrikli otomobil konusunda yaptığı muazzam atılım.

Gün geçmiyor ki Çin’den yeni bir elektrikli otomobil markası veya modeli haberi gelmesin.

Çin’de yine büyük bir hızla ama sessiz sedasız ilerleyen diğer bir sektör daha var:

Elektrikli uçan otomobil, araç (eVTOL) veya bir başka deyişle hava taksi uygulamaları.

AutoFlight - CarryAll (itfaiye versiyonu)
AutoFlight – CarryAll (itfaiye versiyonu)

Düzenleyici kurumların sektörü desteklemesi, teknolojik atılımlar ve Çin lojistik sektöründeki kıyasıya rekabet, uçan otomobil geliştiren şirketlerin önünü açıyor.

Çinli AutoFlight Group, geçen mart ayı sonunda Çin Sivil Havacılık İdaresi’nden, CarryAll adlı pilotsuz, otonom hava aracının tasarımı ve parçaları için uçuşa elverişlilik sertifikası aldı. Bu izin, dünya genelinde ağırlığı 1 tondan fazla olan bir eVTOL araç için resmî kurumlar verilen ilk izin.

Şubat ayında şirket, CarryAll’un yolcu versiyonu olan beş kişilik Prosperity’nin, şirketin Shandong üssü yakınlarında 250 km’lik bir yolculuk yaparak tek bir batarya ile kendi türündeki bir uçak için en uzun uçuşu kaydettiğini açıklamıştı.

Aynı ay AutoFlight, Prosperity’nin Pearl Nehri deltası boyunca Çin’in güney şehirleri Shenzhen ve Zhuhai arasında mürettebatsız olarak 50 km uçarak dünyada bir ilk olan şehirler arası ve denizler arası gösteri uçuşunu gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Şirket ayrıca, dünyanın en büyük ve en önemli teknoloji üretim merkezi olan güney Çin’deki önemli hava yollarında yerel yönetimlerin “alçak irtifa ekonomisi” olarak adlandırılan planlarına da dikkat çekiyor.

Uzmanlar tarafından yapılan bir analize göre 2040 yılına gelindiğinde, eVTOL araçların kullanıldığı pazarın değeri havayolları, lojistik, acil durum hizmetleri, tarım, turizm ve güvenlik operasyonlarındaki potansiyel müşterilerle birlikte 1,5 trilyon dolar değerine ulaşacak.

Günümüz itibarıyla dünya genelinde 10.000 adet eVTOL siparişi verildiği ve liste fiyatlarına göre bunların toplam değerinin 60 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

2040 yılından sonraysa yıllık eVTOL satış adedinin 10.000 adede yükseleceği tahmin ediliyor.

Bakalım Batı dünyası, eVTOL konusunda da elektrikli otomobillerde olduğu gibi Çin’in gerisinde mi kalacak yoksa tam tersine bu konudaki projelerde gaza basıp öne mi geçecek?


Posted

in