ABD - Meksika Sınırı

THY, Rusya ile Meksika Arasında Bilet Satışını Durdurdu

Kitlesel göç hareketleri daha uzunca bir süre, dünyanın en önde gelen tartışma maddelerinden bir tanesi olacağa benziyor.

Bu konuda gündemin ilk sıralarında, Güney Amerika ülkelerinden ABD’ye doğru yaşanan göç dalgası bulunuyor.

Sadece Güney Amerikalılar değil, dünyanın dört bir yanından buraya gelen çok sayıda insan, hayli tehlikeli bir süreci göze alarak ABD’ye kaçak bir biçimde girmeye çalışıyor.

Son dört yılda Hindistan, Ukrayna, Çin, Rusya, Türkiye gibi ülkelerden de hatırı sayılır miktarda insan aynı göç güzergâhlarını kullanıyor.

Youtube başta olmak üzere bir çok mecrada bu konuyla ilgili inanılması güç videolar bulunuyor.

THY, Rusya ile Meksika Arasında Bilet Satışını Durdurdu

Dünyanın en fazla ülkesine uçan havayolu ünvanını elinde tutan Türk Hava Yolları (THY), son yıllarda bu konuda sık sık ilave tedbir almak zorunda kalıyor.

THY, 2021 yılının sonlarına doğru, Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına Türkiye çıkışlı Belarus uçuşları için bilet satışını durdurmuştu.

Geçen mart ayındaysa yine THY; Venezuela (Caracas, CCS), Meksika (Meksiko, MEX ve Cancun, CUN), Kolombiya (Bogota, BOG), Küba (Havana, HAV) ve Brezilya (Sao Paulo, GRU) varışlı uçuşlarda yolcu kabulü için pasaport ve vize gereksinimi gibi genel kuralların dışında bazı ek kontroller uygulandığını duyurmuştu.

THY - Rusya - Meksika arasında bilet satışını durdurdu. (Nisan 2024)
THY – Rusya – Meksika arasında bilet satışını durdurdu. (Nisan 2024)

Yakın bir zaman önce bu tedbirlere bir yenisi eklendi.

THY, İstanbul aktarmalı Rusya – Meksika uçuşlarına yönelik bilet satışını durdurdu.

Az önce THY’nin web sitesinde yaptığım küçük bir araştırmayla, Moskova – (İstanbul) – Meksiko arasındaki uçuşların tüm tarife dönemi boyunca, yani ekim ayının sonuna kadar bilet satışa kapattığını anladım.

Bununla birlikte, isteyen yolcuların iki ayrı bilet alarak, yani Moskova – İstanbul için bir bilet, İstanbul – Meksiko için ikinci bir bilet satın alarak söz konusu güzergâhta seyahat etmesinin önünde en azından teorik olarak bir engel bulunmuyor.

Fakat yukarıda da belirttiğim üzere, zaten THY’nin Güney Amerika yolcularına bir süredir ilave kontroller uygulandığını düşünürsek, böyle bir alternatifin de Rus yolcular açısından riskli olduğunu söylemek mümkün.

Benzer durum, Rusya’nın St. Petersburg ve Kazan gibi diğer kentleri için de geçerli.

THY - Rusya - Meksika arasında bilet satışını durdurdu. (Nisan 2024)
THY – Rusya – Meksika arasında bilet satışını durdurdu. (Nisan 2024)

Her ne kadar resmen açıklanmasa da anlaşılan o ki ABD bir kez daha devreye girerek, bu kez THY’nin Rusya ile Meksika arasında yolcu taşımasına müdahale etmiş.

Bakalım daha neler göreceğiz?