Medine Havalimanı

TAV, Medine Havalimanı’nı Genişletecek

TAV Havalimanları Holding (TAV), Medine Prens Muhammed bin Abdülaziz Havalimanı’nın genişleme projesine iştirak edeceğini duyurdu.

TAV, yüzde 26 oranında hissedarı olduğu ortak girişim şirketi TIBAH Development tarafından işletilen Medine Havalimanı’nın kapasitesini yıllık 8 milyon yolcudan 18 milyon yolcuya çıkaracak ve iki etap halinde yapılacak olan ek yatırımlara katılma kararı aldı.

Medine Havalimanı
Medine Havalimanı

Toplam maliyeti 275 milyon ABD doları olarak hesaplanan yatırım programının, 2024 yılının ilk yarısında başlaması ve 2027 yılında tamamlanması planlanıyor.

Proje kapsamında ilk etapta, 175 milyon ABD dolarına mâl olması beklenen yeni bir iç hatlar terminali inşa edilecek. Yeni terminal, 40.000 m² genişliğinde bir alana sahip olacak.

100 milyon ABD dolarına mal olması beklenen ikinci etaptaysa, mevcut terminalin geliştirilerek dış hatlar terminaline dönüştürülmesi, yeni bağlantı yolları, altyapı bağlantıları, otopark ve yönetim binası gibi ek tesisler inşa edilecek.

Yatırım, yüzde 70 borçlanma ve yüzde 30 özkaynak ile finanse edilecek.

İmza töreninde bir konuşma yapan TAV CEO’su Serkan Kaptan, ortaklarıyla birlikte Medine Havalimanı’nı 2012 yılından bu yana işlettiklerine dikkat çekerek, genişleme projesinin, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın Suudi Arabistan genelinde yürüttüğü Vision 2030 programıyla da uyumlu olduğunu belirtti.

2023 yılında 9,4 milyon yolcuya hizmet veren Medine Havalimanı’nın işletim hakkı, 2041 yılına kadar TAV ve Al-Rajhi Holding’e ait bulunuyor.


Posted

in

,