Kızıl Deniz Havalimanı (Suudi Arabistan)

Kızıl Deniz Havalimanı Resmen Hizmete Girdi

Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman’ın en fazla önem verdiği işlerinden bir tanesi olan Kızıl Deniz Projesi kapsamında inşa edilen Kızıl Deniz Havalimanı (RSI) resmen hizmete girdi.

Başkent Riyad ile RSI arasındaki ilk uçuş, 21 Eylül Perşembe günü gerçekleştirildi.

Millî havayolu SAUDIA tarafından icra edilecek uçuşlar, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftada iki kez yapılacak.

Yeni havalimanının uluslararası uçuşlarıysa 2024 yılında başlayacak.

Kızıl Deniz Havalimanı
Kızıl Deniz Havalimanı (Terminal)

Group Red Sea Global CEO’su John Pagano açıklamasında, “Kızıldeniz’i, dünyanın her yerinden gelen insanların Suudi kültürünü, misafirperverliğini ve doğasını en iyi şekilde deneyimleyeceği bir yer haline getireceğimize söz verdik. Artık ilk uçuşun Kızıldeniz Havalimanı’na inmesi ve ilk tatil köylerimizin rezervasyon almasıyla birlikte Suudi Arabistan’ın küresel turizm haritasındaki konumu teyit edildi.” şeklinde konuştu.

Kızıl Deniz Havalimanı (Suudi Arabistan)
Kızıl Deniz Havalimanı (Suudi Arabistan)

Kızıl Deniz Havalimanı’nın terminal tasarımı, dünyaca ünlü mimarlık firması Fosters + Partners tarafından geliştirildi.

İlk aşamasının hizmete girmesinin ardından havalimanı, 2030 yılına gelindiğinde tamamen bitirilerek yılda en fazla 1 milyon yolcuya ev sahipliği yapacak şekilde planlanmış.

Kapasitenin 1 milyonla sınırlanması sizi yanıltmasın. Zira bu kapasite, Kızıl Deniz Projesi’ndeki otel ve rezidansların sağlıklı bir biçimde hizmet vereceği kişi sayısına göre şekillenmiş.

Üst gelir grubundan turistlere hitap edecek şekilde planlanan proje için bu kapasitenin uzunca bir süre yeterli olacağı belirtiliyor.

Kızıl Deniz Havalimanı (İlk Uçuş)
Kızıl Deniz Havalimanı (İlk Uçuş)

Proje kapsamında bölgenin tamamen dönüştürüldüğünü de belirtmek gerekiyor.

İlk aşamanın elektrik şebekesinden bağımsız olmasını ve yalnızca güneş ışığıyla çalıştırılmasını sağlamak için beş adet güneş enerjisi çiftliği inşa edildi ve 760.000’den fazla güneş paneli yerleştirildi.

Kızıl Deniz Havalimanı - Mangrov Ormanı
Kızıl Deniz Havalimanı – Mangrov Fidanlığı

Bunun yanı sıra, bölgenin en büyüğü olan fidanlığa şimdiden dört milyondan fazla ağaç, bitki ve çalı dikildi. Ayrıca geçen temmuz ayında, 2030 yılına kadar 50 milyon mangrov ağacı dikmek amacıyla son teknoloji ürünü bir mangrov fidanlığı da açılmıştı.

Kızıl Deniz Projesi’nde 50 otel ve 1.300 rezidans yer alacak. Toplam otel odası kapasitesi 8.000’i bulacak. Marina ve eğlence tesislerinin de bulunacağı proje, 22 ada ve kara tarafında altı farklı noktaya yayılacak.


Posted

in