Londra Gatwick Havalimanı

Gatwick, İkinci Pist Mücadelesine Devam Ediyor

Yılda hizmet verdiği yaklaşık 46 milyon yolcu ile, tek pistli havalimanları arasında dünyada bir numara olan Londra Gatwick (LGW), ikinci pist mücadelesine devam ediyor.

Gatwick CEO’su Stewart Wingate yaptığı açıklamada, ikinci pistin tam kapasiteyle kullanılmasının, İngiltere’nin karbon emisyonu konusundaki net sıfır hedefiyle çelişmediğini iddia etti.

Stewart Wingate, ikinci pistin sağlayacağı ilave kapasitenin, ülke ekonomisine fayda sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Londra Gatwick Havalimanı
Londra Gatwick Havalimanı

Gatwick’in geçtiğimiz aylarda sunduğu 2,1 milyar Pound tutarındaki proje, havalimanındaki kuzey pistinin tam olarak kullanıma açılmasını öngörüyor.

Söz konusu pist halihazırda taxi yolu olarak kullanılıyor. Ayrıca ana pistte bir bakım çalışması olduğunda yine bu pist devreye sokuluyor.

Planın kabul edilmesi halinde, Gatwick’te günde yaklaşık 300 ilave uçuş yapmak mümkün olacak. Havalimanının yıllık uçuş kapasitesi bu sayede 285 binden 385 bin civarına yükselecek.

Gelgelelim, iklim değişikliği havarileri, havalimanın bu talebine sert bir biçimde direnmeye hazırlanıyor. Aslında 2019 yılında gündeme gelen bu konu, araya giren Covid-19 krizi sebebiyle 2024’e ertelenmiş durumda.

Öte yandan, Başbakan Rishi Sunak’ın, İklim Değişikliği Komitesi’nin tüm havalimanı genişleme planlarının durdurulması yönündeki tavsiyesini reddetmeye hazırlandığı belirtiliyor.

Rishi Sunak, havalimanlarının kapasitelerinin artırılmasının, İngiltere ekonomisinin büyümesinde anahtar rol oynadığını düşünüyor.


Posted

in