Hava Kargo Taşıma Fiyatlarındaki Düşüş Devam Ediyor

Covid-19 krizi sayesinde hiç beklenmedik bir biçimde altın çağını yaşayan hava kargo taşıma piyasasındaki olumsuz seyir devam ediyor.

İşlerin normale dönmesi ve yolcu uçaklarının kriz öncesindeki gibi vızır vızır işlemeye başlaması, hava kargo sektöründe kapasite fazlasına yol açtı.

Buna bir de denizyolu taşımacılığının yeniden verimli şekilde çalışmaya başlaması eklenince, hava kargo taşıma fiyatları muazzam bir biçimde düştü.

Krizin başlamasıyla birlikte, kilogram başına taşıma fiyatı 1,5 – 2 dolar aralığından bir anda 4 – 4,5 dolar aralığına fırlamıştı. 2021’in sonlarına doğru bu fiyat 5 dolara kadar yükselmişti.

Gelgelelim, 2022’nin özellikle ikinci yarısında görülen normalleşme sonucunda taşıma fiyatları istikrarlı bir düşüş sürecine girmişti.

Eldeki son veriye göre, ağustos ayında fiyatlar 2 – 2,5 dolar aralığında seyrediyor. Bir başka deyişle, birim taşıma fiyatı, 2022’deki zirve noktasının yarısına inmiş durumda.

Bu sürecin ilk kurbanı, Florida merkezli hava kargo firması Western Global Airlines oldu. Pandemi sırasında filosunu büyüten şirket, 7 Ağustos 2023 tarihinde iflas koruması başvurusunda bulunmak zorunda kaldı.

Zaten uzun dönemli park edilen kargo uçağı sayısındaki artış, sektördeki gidişatın bir diğer göz açıcı göstergesi.

Park edilen kargo uçağı sayısı 2020 ve 2021 yıllarında azalmıştı. Fakat 2022’de yeniden artışa geçen bu sayı, geçen mayıs ayında 277 adede ulaşarak tarihin en yüksek noktasına ulaştı.


Posted

in