Süleymaniye Havalimanı

Türkiye, Süleymaniye Havalimanı’na Uyguladığı Uçuş Yasağını Uzattı

Türkiye, Irak’taki Süleymaniye Havalimanı’na (ISU) yönelik uyguladığı uçuş yasağını altı ay uzattı.

Türkiye bu karara gerekçe olarak, terör örgütü PKK’nın bölgede faaliyetlerini artırmasını ve havalimanının, örgüte silah sevkiyatında kullanılmasını gösterdi.

Bunun yanı sıra, Suriye’nin kuzey doğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri’nin de Süleymaniye Havalimanı’ndan faydalandığı belirtiliyor.

Süleymaniye Havalimanı
Süleymaniye Havalimanı

Neticede bu kararla birlikte, özellikle Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin kontrolündeki bölgeye hizmet veren Süleymaniye Havalimanı’nın Türkiye ile bağlantısı en azından yıl sonuna kadar kopuk kalmaya devam edecek.

Söz konusu uçuş yasağı ilk olarak geçtiğimiz nisan ayında üç aylığına getirilmişti.

Kuzey Irak
Kuzey Irak

Öte yandan, Kürdistan Demokratik Partisi’nin kontrolündeki Erbil Havalimanı’nda (EBL) durum tam tersi.

Erbil Havalimanı’ndan, Suriye Demokratik Güçleri mensuplarının seyahat edilmesine izin verilmiyor. Bu sayede Türkiye ile Erbil arasındaki uçuşlar kesintisiz devam ediyor.

Bu iki havalimanına sefer yapan başka havayolları bulunsa da THY ve Pegasus’un sağladığı bağlantılı uçuş seçeneklerine ulaşmaları mümkün değil.

Türkiye, Süleymaniye ve Erbil havalimanlarına karşı farklı tutumuyla aslında, sivil havacılığın uluslararası ilişkilerde bir yumuşak güç olarak kullanılmasına güzel bir örnek veriyor.