Havelsan Simülatörüne EASA Sertifikası

HAVELSAN tarafından Türk Hava Yolları (THY) için tamamen yerli imkanlarla üretilen ‘Boeing 737 MAX Tam Uçuş Simülatörü’, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’ndan (EASA) en üst yetkinlik seviyesi olan ‘Level D’ sertifikası aldı.

Şirketten yapılan açıklamada, HAVELSAN tarafından, 2017 yılında THY’ye EASA Level D sertifikalı Boeing 737-800 NG Simülatör teslimatı ile askeri alandaki 40 yıllık tecrübesini sivil alana da taşımayı başardığı anımsatıldı.

2018 yılında toplam 11 adet A320 CEO NEO ve Boeing 737 Max FFS ve FTD simülatörlerinin seri üretimine başlayan HAVELSAN’ın, pilot eğitim araçlarının cazibesini dünya çapındaki havayolları ve eğitim merkezlerine genişletmek için bir sonraki önemli kilometre taşına ulaştığı belirtildi.

HAVELSAN, mayıs ayı içinde Airbus fabrika testlerine başladığı A320 CEO/NEO FFS için de 2023 yılının üçüncü çeyreğinde EASA Level D Sertifikası almayı hedefliyor.

Teslim edilecek bu simülatörler ile HAVELSAN, kullanıcılarına tüm dar gövdeli uçaklar için son teknoloji simülatör çözümleri sunma fırsatı bulacak.

Level D, Ne Anlama Geliyor?

Sivil havacılıkta Level D, en detaylı eğitimin verildiği simülatör. Bu simülatörde o tipte görev yapacak pilotlar sıfırdan eğitimlerini alabiliyor.

Level C olarak adlandırılan simülatörlerin kapsamı ise daha dar. Bu simülatörlerden de genellikle 6 ayda bir yapılan tazeleme eğitimlerinde yararlanılıyor.

THY’ye 11 Adet Simülatör

Halen HAVELSAN ve THY ile devam eden çalışmalarda 5 adeti tam uçuş simülatörü olmak üzere 11 adet simülatör teslim edilecek.

Halen HAVELSAN, Airbus A320neo simülatörleri üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.


Posted

in

,